Как най-бързо се лекува старчески сърбеж

41513
Как най-бързо се лекува старчески сърбеж
Снимка: Thinkstock

Стареенето е нещо, от което не можем да избягаме. Това е биологичен процес, при който функциите на системите в тялото постепенно се разрушават, старите заболявания се влошават и се появяват нови. Един от проблемите, които се появяват при възрастните хора, е сърбежът по кожата.

На каква възраст се появява сенилен сърбеж по кожата?

Тази патология на сенилен сърбеж все още не е установена. Този сърбеж по кожата все повече се счита за самостоятелно заболяване при хора на възраст 55-70 години.

Още: Как да спрем силния сърбеж в ухото?

При мъжете това се развива по-често, отколкото при жените, атаките са по-силни и по-болезнени, периодите на ремисия са по-кратки, а при жените сенилният сърбеж се свързва с постменопаузата, когато женските полови хормони спират да се произвеждат.

Характерна особеност на заболяването е неговият вълнообразен ход. Болезнените атаки, достигащи кулминацията си вечер и през нощта, са последвани от периоди на доста дълго „спокойствие“. По това време симптомите не се появяват или се появяват много слабо. Импулсът за ново избухване на сърбеж може да бъде при всеки психически стрес: мъка, радост, гняв.

Сърбежът на кожата носи морално, физическо и психологическо страдание: безсъние, депресия, намалена социална активност и емоционални разстройства.

Как най-бързо се лекува старчески сърбеж

Още: Дерматолог: Ако искате скалпът да не ви сърби, направете това

Изтощителният, постоянен сърбеж по тялото в напреднала възраст се лекува по следния начин: две супени лъжици счукани листа от (пресни) зеленика се заливат със 180 милилитра гореща вода. Сместа се вари малко на тих огън. Когато бульонът се охлади, той се филтрира и се използва за избърсване на тялото или се добавя към водата за къпане. Сварени листа се налагат и на болните места под формата на компреси.

В народната медицина има такава рецепта за сърбеж. Вземете 300 мл царевично масло, загрейте го и добавете шест до седем нарязани средно големи глави лук. Затворете състава с капак и го оставете за седем часа. Преди употреба прецедете продукта през цедка и добавете лъжица восък. Съставът се загрява отново и се вари на огъня 9-10 минути. С изстиналия продукт (мехлем) намажете сърбящите места.

Друга народна рецепта: Вземете 50 г черен чай и го запарете с вряща вода (600 мл). Оставете го настойка. Прецедете. След това добавете 600 ml медицински алкохол и 30 капки борна киселина. Продуктът се използва за компреси.

Отвари и тинктури на основата на жълтурчета са най-ефективният народен метод в борбата срещу сърбежа по кожата. За да приготвите отвара, трябва да вземете една чаена лъжичка билка жълтурчета и да я залеете с 1 чаша вряща вода. След 15 минути прецедете бульона и нанесете компреси върху сърбящите участъци от кожата. Можете също така да приготвите отвара в съотношение 10 грама билка на 100 мл вряла вода, след което трябва да се охлади, прецеди и да се добави към топла вана.

Още: Дерматолог: Това е най-добрият начин за облекчаване на сърбеж при изгаряне

Тинктура от жълтурчета се приготвя от билката на растението и водка (алкохол) в съотношение 1:5. След приготвяне, инфузията трябва да се остави за няколко часа, след което засегнатите области трябва да се изтрият. За да предотвратите дразненето на кожата от тинктурата, тя може да се разреди с преварена вода в равни пропорции.

Маточина също се справя добре със сърбежа по кожата, особено този, причинен от стрес, нервни разстройства и депресия. Направете чай с маточина и пийте по половин чаша два пъти на ден. За да приготвите чай, трябва да изсипете една супена лъжица билка маточина в чаша вряща вода. Курсът на лечение е 3-4 седмици, но за толкова дълъг период от време това народно лекарство ще ви помогне да забравите за дразненето на кожата за дълго време.

Вместо маточина можете да използвате други билки с успокояващ ефект: валериана, маточина, лайка, мента.

ВНИМАНИЕ: ПРИ СЕРИОЗНИ МЕДИЦИНСКИ ПРОБЛЕМИ, ТЪРСЕТЕ СПЕЦИАЛИСТ!

Източник: DV

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com