Как работят пробиотиците и защо да избера българското

120464
Как работят пробиотиците и защо да избера българското
Снимка: Thinkstock/Guliver

Според определението на Световната здравна организация, пробиотиците са тези живи микроорганизми, които, прилагани в адекватни количества, оказват оздравителен ефект на организма. 

Тяхното влияние върху човешката физиология е огромно и продължава да бъде обект на все повече наблюдения и нови научни факти.

За времето си на пребиваване в червата те успяват не само да изтласкат “лошите си събратя”, но и да изменят в положителна посока обмяната на веществата и дори да повлияят на работата на черния дроб, твърдят швейцарски учени.

Къде е началото?

През 1905, българският доктор Стамен Григоров в микробиологична лаборатория на професор Леон Масол в Женева прави откритието, че определен щам бацил е истинската причина за съществуването на българското кисело мляко. Научната общност  го нарича Lactobacillus bulgaricus.

Малко след това Илия Млечников Мечников (руски учен, носител на Нобелова награда и професор в института Пастьор в Париж) постулира, че млечно-киселите бактерии (МКБ) имат здравословен ефект и могат да стимулират дълголетието при хората. Той предполага, че "чревната автоинтоксикация" и стареенето като резултат от нея, може да бъде подтиснато чрез модификация на чревната микрофлора и подмяна на протеолитичните микроби като Clostridium (които произвеждат токсини, включително феноли, индоли и амоняк от разграждане на протеините) с полезни микроби. Той разработва диета с кисело мляко с бактери, която той нарича "българският бацил."(Lactobacillus bulgaricus).

Българското кисело мляко се приема за първия пробиотик, привлякъл вниманието на лауреата на Нобелова награда проф. И. Мечников. След изолирането от д-р Стамен Григоров през 1905 г на причинителя на подквасването, Lactobacillus bulgaricus, Мечников заключва, че тайната на дълголетието на българите се крие в консумирането на кисело мляко.

Излишните килограми и пробиотиците

Отслабване. Тази идея преследва мъже, жени, деца, пълни, едри и слаби. Трябва да осъзнаем обаче, че това е един много деликатен процес...

Така И. Мечников става основател на концепцията за пробиотиците. Това поставя началото на множество изследвания върху лечебните и профилактични свойства на киселото мляко и лактобацилите. Установяват се пробиотичните свойства на българското кисело мляко – не само традиционен и оригинален български продукт, а и лидер сред пробиотичните храни в света.

Допълнителни изследвания, проведени в различни институти по целия свят, показват, че българското кисело мляко помага при лечението на различни заболявания и състояния, като инфекции, ушно-рино-ларингеални заболявания, туберкулоза, стомашни и чревни язви, някои гинекологични заболявания, умора и т.н. Тези профилактичнии негови лечебни свойства, се дължат на бактерията Lactobacillus bulgaricus богатото съдържание на витамини включително B1, B2, C, A, D, E, PP, B12, както и лактоза, протеини и други важни стимулиращи вещества.

Lactobacillus Bulgaricus е наричан щамът на дълголетието и тайната на здравето. Това е единственият щам, който не обитава постоянно дебелото черво на човек. Lactobacillus Bulgaricus е единственият щам от растителен произход, и в „диво“ състояние го има в кората на дъба, в цветовете на билки, цветя, дори в мравките. В организма ни той се кооперира задължително с друг млечно-кисел щам Streptococus Thermophilus, за да се получи силно имуностимулиращ ефект, антиатеросклеротичен, антираков и пр. ефекти. Млечнокиселите бактерии отделят и други полезни за организма вещества – бактериоцини, които също потискат развитието на вредните за човека бактерии. Ето защо в основата на пробиотикът LACTOFLOR е именно Lactobacillus bulgaricus.

LACTOFLOR съдържа само щамове млечно-кисели бактерии изолирани от екологично чисти природни български източници.

Разнообразният състав от млечнокисели микроорганизми в LACTOFLOR е селекциониран с цел да се постигне максимално действие на пробиотика в различните отдели на храносмилателния тракт: стомах, тънки и дебели черва.

Пробиотиците – най-добрият приятел на здравото и щастливо дете

Децата са най-голямата радост на света. Защото символизират новото начало в живота, младостта и здравето. Както и за много други неща о...

Същите тези бактериални щамове, включени в състава на пробиотични култури LACTOFLOR са селектирани in vitro според техния здравословен потенциал.

Самото определение на пробиотиците е: „живи организми, които добавени с храната оказват положителен ефект върху организма гостоприемник...“ Така че, бактериите са живи.

В LACTOFLOR същите те се лиофилизират (сублимационно сушене), като този процес гарантира в най-висока степен запазване на жизненоспособността им за най-дълъг период от време.

LACTOFLOR e базиран на нисколактозен, лиофилизиран, ферментирал млечен продукт с висока биологична стойност и комбиниран пре- и пробиотичен ефект. LACTOFLOR съдържа важни биологично-активни вещества с млечен или микробиален произход, или добавени допълнително: пектин, инулин, олигопептиди и дипептиди, свободни аминокиселини, ненаситени мастни киселини, късоверижни мастни киселини, млечна киселина, глюкоза, галактоза, фруктоза и др.

Какви са ползите от LACTOFLOR?

Щастлив стомах, щастлив организъм – гаранцията на пробиотиците

Щастието на човек минава през корема му. Човекът, който някога я е казал за пръв път, със сигурност е имал предвид пробиотиците –...


Допринася за балансирането на нормалната чревна микрофлора

Подобрява нивата на полезната интестинална микробиална ферментация.

Ефективен са при случаи на запек, лактозна непоносимост .

Подпомага възстановяването на здравословната интестинилна микрофлора след антибиотична терапия и при стресови състояния.

Тайната на сияйната кожа – за детоксикацията на организма

След като разбрахме какво точно представляват пробиотиците, нека разгледаме как спомагат за детоксикацията на организма. Освен полезен,...

Спомага за поддържане на нормална чревна перисталтика и функция.

Имуностимулиращ ефект.

Предотвратява развитието на на патогенни микроорганизми.

Доставя полезни вещества с бактериален произход: аминокиселини, витамини, късоверижни мастни киселини, пептиди и др.

Редовното  негово приемане предпазва от появата на храносмилателни нарушения и чревни оплаквания

Защо наричаме пробиотиците приятели на живота

Ежедневието на повечето хора е много напрегнато – стрес, вечно бързане, неправилно хранене, недоспиване, приемане на различни ант...

LACTOFLOR се произвежда изцяло в България по оригинална био технология, като се изнася в редица страни по света и е продукт с доказано качество и предимства.

ЗАЩО СА ВАЖНИ ПРОБИОТИЦИТЕ?

В днешно време превенцията относно болестта и промоцията на здравето, свързани с оптималната грижа за последното са основни базисни философии на медицината. В този смисъл пробиотиците са агенти, които увеличават позитивното здраве, спомагат за увеличаване на естествения ни имунитет, способстват за детоксикация на организма ни, оказват противовъзпалителен ефект и поради този факт трябва да се приемат при всички случаи, когато в организма ни има опасност от образуването на голямо количество вредни бактерии – лечение с антибиотици, бактериални и вирусни инфекции, преяждане, нездравословно хранене, физически пренатоварвания, стрес и т.н.

За повече информация www.lactoflor.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com