Как картофени кълнове с ракия може да спасят вашите стави?

17657
Как картофени кълнове с ракия може да спасят вашите стави?
Снимка: iStock

Много хора изхвърлят, без да се замислят, покълналите картофи, които биха могли да послужат като отлично лекарство за тези, които страдат от болки в ставите. Народните лечители обаче знаят, че картофените кълнове имат лечебни свойства, поради което често изготвят лековити отвари, настойки и балсами от тях.

Ревматологът д-р Марсело Паван разказва за проблемите с болните стави

Настойка от картофени кълнове

Още: Компресът от това масло облекчава болката в ставите

За да се избавите от болките в ставите, народната медицина препоръчва да направите настойка от картофени кълнове. Приготвя се доста лесно. Наливате половин литър ракия в буркан, като сипвате в него и шепа картофени кълнове. След това бурканът се затваря с капак и се поставя на тъмно място с температура не по-висока от 15-20 градуса. Подир седмица настойката е готова. Препоръчва се при изготвянето й да се използва домашна ракия, твърде често тя оказва по-силен затоплящ ефект от индустриално произведената.

Същата настойка може да се използва, ако страдате от възпаление на нерв със стрелкаща болка в долната част на гърба. За да се избавите от болката и възпалението, трябва да натриете долната част на гърба с тази настойка и да препашете мястото с нещо топло, например вълнен шал. Настойката оказва въздействие доста бързо и след няколко минути болката ще отслабне чувствително, а най-вероятно е съвсем да изчезне.

Компрес с ракиена настойка от картофени кълнове

При болки в ставите трябва да си приготвите компрес. За да направите това, вземете памучен плат и го натопете в готовата настойка. След известно време трябва да наложите компреса върху болното място, като го закрепите с превръзка. За да узнаем как действа тази настойка, трябва да разберем лечебната сила на картофените кълнове.

Още: Кои са най-вредните храни за ставите?

Тайните свойства на картофената настойка

Тук няма нищо загадъчно и сложно - всичко се поражда от слънчевата светлина, която активно засяга кореноплодните зеленчуци и кълновете, образувайки в тях глюкоалкалоида соланин. В основата си глюкоалкалоидът соланин е отровен (не смъртоносно, но все пак е токсичен!) и всяка домакиня знае, че яденето на зелени картофи е опасно. В нашия случай обаче соланинът в малки количества и концентрации е полезно средство за външна употреба. Официални проучвания показват, че при външно приложение той има седативен (успокояващ) ефект и също така антиконвулсивни свойства. Ето защо се използва широко във фармакологията още при при лечението на астма и създаването на лекарства за настинка и кашлица.

Облекчаване на болката при артрит

Ако страдате от артрит, тогава зелените картофи са полезни за ефективен компрес. За да приготвите такъв компрес, трябва да ги настържете. Настърганите картофи се заливат с гореща вода. Получената смес трябва да загреете на слаб огън, без да допускате кипване. След това нанасяте кашичката върху болното място, като първо я поставяте в торбичка от плат. Тази зона трябва да бъде допълнително увита с топъл шал отгоре. Дебелината на пласта от картофени стърготини би трябвало да бъде 1,5 или 2 см. Болката ще изчезне само след няколко компреса, а подир седмица употреба ще почувствате още по-голямо облекчение.

Още: 5 витамина за здрави кости и стави

Това са тайните в използването на покълнали картофи за лечение на възпалени стави, които ни разкриват лечителите в областта на традиционната народна медицина. Но не забравяйте най-важното: преди всичко трябва да си уговорите среща с вашия лекар и да го помолите за консултация!

Внимание! Статията предлага само информация, но не и професионални медицински препоръки. Избягвайте самолечение и се допитвайте винаги до медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com