Какви са видовете стрес и как да ги разпознаем

11346
Какви са видовете стрес и как да ги разпознаем
Снимка: iStock/Guliver

За съжаление стресът е неизменна част от нашия живот. В някои аспекти той може да бъде приеман като нещо положително, изваждайки ни от удобството, което сме изградили около себе си, правейки ни по-смели и разкривайки неподозирани качества, които притежаваме. Това зависи от степента на стрес, която изпитваме. Тя може да бъде в рамките на нормалното – леко ускорение на пулса и повишаване хормона на стреса, допустима – алармира за проблем и предупреждава, токсична – вредна за здравето.

Ето ги видовете стрес – как да ги познаете и как тялото реагира на всеки един от тях.

7 камъка, които помагат при стрес и високо кръвно

Стресът и високото кръвно са две опасни състояния, които могат да причинят сериозни щети върху организма и тялото. Що се отнася до висо...

Интензивен стрес – най-често срещаният, който се проявява, когато сме напрегнати, ядосани на някого, при проблеми в личния или професионалния живот, при интервю, на изпит и т.н. При този стрес хубавото е, че появата му може да подобри мозъчната функция, защото когато сме поставени в такава ситуация, се стремим да измисляме начини за решение на проблема. Щом го направим пък, сме горди и щастливи от това, че сме успели. Учените дори споделят, че липсата на стрес прави живота прекалено еднообразен.

Епизодичен интензивен стрес – това е интензивният стрес, случващ се по-често отколкото трябва. Той е налице, когато се дразним и притесняваме от всяка дреболия, приемаме всичко твърде лично, вглъбяваме се в нещата. Тогава отрицателните емоции надделяват и причиняват здравословни проблеми като болки в главата, врата, предразположеност към настинка, умора и нежелание за каквото и да е.

Хроничен стрес – това е токсичната степен, при която стресът е продължителен. Такъв стрес може да се появи при проблем с близък човек, неприятности в семейство или в работата, с които се сблъсквате всеки ден, тревожност за пари, за болест и други сериозни причини. Хроничният стрес е крайно вреден за здравето, защото влияе негативно на нервната система, води до депресии, нанася щети върху сърцето, паметта и концентрацията, може да отключи рак, да стане предпоставка за рязкото покачване на килограми. Ако забележите, че страдате от този токсичен стрес, незабавно вземете мерки и го прогонете от живота си. Обградете се с любими хора, намерете си хоби, правете неща, които ви карат да се чувствате щастливи. Това ще ви помогне да изгоните негативната енергия, а с нея и самия стрес.

Стресът е част от нас и малцина са онези, успели да променят това. Важно е да се научите да го контролирате и да му позволявате да се появява единствено в умерени и здравословни граници. Иначе влиянието му може да бъде пагубно за вас.

Ето как да се справите със стреса бързо и лесно

Изграждането на устойчивост по време на стрес е по-важно от всякога. Стресът е физическото или емоционалното напрежение, което изпитват...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Може ли да се ядат ягоди при диабет
Може ли да се ядат ягоди при диабет

Един от подходящите плодове за диабетиците са ягодите. Гликемичният индекс (индикатор, който отразява скоростта на увеличаване на глюкозата...