Какво да предприемем, ако краката ни се подуват около глезените

20634
Какво да предприемем, ако краката ни се подуват около глезените
Снимка: iStock

Подуването на краката около глезените може да се вследствие на различни проблеми, но най-често срещаната причина е, че прекарвате много време в седнало положение, особено ако работите зад бюро пред компютър. Прекараните часове в това положение водят до оток в краката. Ако нямате друг изразен проблем с бъбреците или сърцето, това подуване е вследствие на положението, което заемате през деня. Така кръвообращението се затруднява и телесните течности попадат в зоната около глезените. Може да забележите същото нещо, ако пътувате с кола дълго време, особено лятото.

Дамите са по-застрашени от този проблем, особено при бременност или настъпване на менструалния цикъл. За здрави хора, които прекарват доста време в седнало положение, е съвсем нормално да имат подути глезени. Какво може да направи по въпроса?

Хубаво е да си вземате почивка на всеки час за по 5-10 минути – да ставате от бюрото, да се поразтъпчете, може и да направите някои леки упражнения като клякания например. Задължително е да носите удобни обувки. Ако времето е топло, нека те бъдат отворени.

Вечер, когато приключите с храненето, си пригответе два легена с вода – в единия сипете топла, в другия студена вода. Потопете краката в двата легена един след друг, държейки ги не повече от 30 секунди. Така ще подобрите кръвообращението.

Когато седнете на дивана, изпънете краката си върху висока табуретка или столче, свити в коленете. Така отново ще повлияете над кръвообращението.

През топлото време пийте много вода, за да си спестите проблеми с кръвообращението и нахлуване на течности в глезените. Пийте вода, не газирани напитки, тъй като те нарушават работата на сърцето. Ограничете и алкохола.

Използвайте народната медицина в борбата срещу подутите глезени – доверете се на полезните билки за целта. Семената от пащърнак, хвощът и копривата са чудесни за подути глезени. Пийте чай от една от билките три пъти дневно.

За да се справите в подутите глезени, може да използвате специални медицински чорапи, които може да закупите от аптека.

Все пак най-добрия лек срещу подуване на краката си остава физическата активност. Спортувайте поне три пъти на седмица, за да се чувствате добре, да ангажирате всички мускулни групи. Може да правите и разходки, походи в планината или сред природата.

Важно е и да поддържате теглото си в разумни граници. Напълняването може да доведе не само до проблеми с краката, но и сърдечни нарушения. За да бъдете здрави, се движете и се хранете здравословно. Ако проблемът с подутите глезени не изчезне след това, потърсете лекарско мнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване с банани - ето как е правилно да се прави банановата диета

Лекар: При тези заболявания НЕ трябва да се пости

Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...