Какво е пробиотик?

15165
Какво е пробиотик?
Снимка: iStock/Guliver

Свикнали да асоциираме бактериите с вредни и опасни микроорганизми, чието развитие трябва да потиснем, често забравяме, че в човешкото тяло съществуват и редица полезни бактерии, които се грижат за благосъстоянието и общото здравословно състояние на организма. Например чревната микрофлора съдържа голям брой полезни бактерии, помагащи за преработването и усвояването на хранителните вещества. Множество полезни бактерии живеят и върху кожата и я предпазват от колонизацията на опасни бактерии. Голяма част от полезните бактерии, подпомагащи поддържането на добро здравословно състояние, биват убити заедно с опасните бактерии по време на предприет антибиотичен курс и така се стига до нарушаване на микробния баланс. Тук на помощ идват пробиотиците, които осигуряват вътрешния микробен баланс.

Натурални източници на пробиотици

Това са предимно бактерии, но могат да бъдат и дрожди. Те се срещат естествено в определени храни, особено във ферментирали варианти. Т...

Какво са пробиотиците?

Учените ги определят като живи микроорганизми с профилактично и ефективно позитивно терапевтично действие. Тези култивирани здравословни бактерии са отлично средство за подобряване на чревното здраве. Известни са и с полезното си действие, насочено към стимулиране на имунната система и подпомагане на дейността ѝ, както и с това, че допринасят за нормализиране на функциите на храносмилателната и отделителната система. Разглеждат се като щит на организма, предпазващ го от вредните бактерии, като бариера, възпрепятстваща развитието на инфекции. Попаднали в червата, пробиотиците са средство за защита от колониите от патогени, които могат да влошат здравословното състояние на организма. Самата дума пробиотик означава „в полза на живота“. Пробиотиците са в полза на цялостното здраве и самочувствие.

Първият пробиотик, за който се говори в България, е българското кисело мляко, съдържащо Lactobacillus bulgaricus. То бързо се превръща и в лидер сред пробиотичните продукти не само у нас, но и в световен мащаб. Днес сред храните, доставящи на организма ценни полезни бактерии, са  и кефир, комбуча, туршия, кисело зеле (ферментирали зеленчуци като цяло), натурален ябълков оцет и други. Родната трапеза е богата на тези храни, а за хората, несъумяващи да си доставят необходимите и препоръчани дози пробиотици от диетата си, има и лесно и съвременно решение – хранителните добавки.

Полза от приема на пробиотици

Създателят на космическите храни разработи пробиотик с българския бацил срещу COVID-19

Създателят на космическите храни - българският учен проф. Никола Александров, и екипът му са разработили пробиотик на основата на "лакт...

Пробиотиците са от ключово значение за общото здравословно състояние. Дисбалансът на вътрешната микробна флора на човека и свързаната с това имунобиологична реактивност са основен фактор за отключване и развитие на редица заболявания. Това прави осигуряването на баланс от ключово значение за нормалното протичане на множество жизнени процеси в тялото. Приемът на пробиотици е наложащ не само по време на лечение с антибиотици, но и при спад на имунитета, стрес, нерационална диета, богата на вредни храни, захар, бързи въглехидрати, оцветители. Приемът на пробиотици оказва положително влияние върху:

  • нормализиране на нивата на лошия холестерол в кръвта,
  • поддържане на здравето на сърцето и съдовете,
  • осигуряване на нормалното функциониране на храносмилателната система,
  • подпомагане на имунната функция на дебелото черво и изразен противотуморен ефект,
  • уринарни инфекции,
  • здравето и красотата на кожата, лечение на кожни раздразнения, акне, екземи,
  • алергични реакции чрез тяхното потискане,
  • орално здраве – подобряване на състоянието на венци и зъби, профилактика против развитието на парадонтоза,
  • потискане на вредните хеликобактер, населяващи стомаха.
  • подпомагане на храносмилателните процеси и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com