Какво определя дали косата ви е къдрава или права?

20973
Какво определя дали косата ви е къдрава или права?
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали е права, къдрава или вълнообразна, косата ви е уникална за вас. Но каква е биологията?

Косата има няколко биологични и културни функции. Тя предпазва скалпа от слънчевата светлина и го затопля в студено време. Също така е важна в социалната комуникация, пише БГНЕС.

Косменият фоликул, от своя страна, е сложна, многоклетъчна структура, заровена дълбоко в кожата. „Правите” космени фоликули произвеждат прави космени влакна, а къдравата коса расте от извитите фоликули. Как обаче се определя с какво ще се сдобие всеки от нас?

Разнообразие

Къдравата коса включва широка гама от форми на косъма – вълнообразни, извити и т.н. Учените от Центъра за кожни науки в университета „Брадфорд” , както и изследователи от Обединеното кралство, обясняват какво е известно за къдрава коса в скорошна статия, публикувана в списание „Experimental Dermatology”.

Формата на всеки космен фоликул се смята за определена още по време на ембрионалното развитие, но учените не знаят точно как се случва това. Извитите космени фоликули са "S-образни", което означава, че имат два завоя. Тази форма е определена за цял живот, въпреки че косменият фоликул естествено претърпява структурни промени на всеки няколко години.

Всеки косъм расте около 3 до 5 години, преди да премине във фаза на почивка от няколко месеца, а след това, в крайна сметка, пада. По време на тази почивка, косменият фоликул се променя в структурата. За да започне нов цикъл на растеж на космите, фоликулът се връща обратно до първоначалната си форма. Завитите винаги растат назад. Но това, което регулира забележителното възстановяване на кривината във фоликула, остава загадка.

Какво прави косата къдрава?

В допълнение към формата на космения фоликул, учените смятат, че разликите в поведението на клетките по време на производството на влакна коса също допринася за формата на косата. При права коса, всички клетки действат координирано, което води до равномерно израстване на космите от правия фоликул. При къдрава коса, начинът, по който клетките се делят и произвеждат определени протеини, е асиметричен и корелира с извивките във фоликула. Как точно са създадени различните видове извивки и вълни от тази елипсовидна форма, не е ясно за учените.

Гени контролират къдрава коса

Учените знаят, че нашите гени контролират формата на космите. До момента основният двигател за идентифициране е генът, който произвежда протеин, наречен трихохиалин (TCHH), укрепващ растящата коса. Генът на TCHH съдържа различни варианти, наречени полиморфизми, които се свързват с различни форми на косата при хора по целия свят. Например, при лица от Източна Азия, вариациите в гена за рецептора EDAR са свързани с права, груба коса.

Има няколко допълнителни гени, които наскоро бяха идентифицирани и могат да играят роля при регулирането на формата на косата. Интересното е, че някои от тях са спекулирали с епигенетичен контрол. Това означава, че начинът, по който са изразени, може да бъде наследен от родителите ви или дори да бъде засегнат от вашата среда.

Така че следващия път, когато погледнете косата си и искате тя да е различна, поне бъдете сигурни, че учените работят върху изучаването на точните механизми, които определят вида на вашата грива и един ден тя вероятно ще може да бъде променена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com