Какво предизвиква болезнените оплаквания в коремната област?

1477
Какво предизвиква болезнените оплаквания в коремната област?
Снимка: iStock

Коремната област е областта в човешкото тяло, в която най-често възникват проблеми, предизвикващи болки. И това е естествено, тъй като разположените в тази област основни органи на тялото могат да се окажат с нарушена функционалност по една или друга причина, което и определя местоположението, остротата и силата на възникващите болки.
За настъпването на какви здравословни проблеми сигнализират различните коремни болки?

1/ Болките или/и спазмите, усещани в долната част на коремната област като дискомфорт вследствие на разпъващи газове, означават, че чревният тракт се е бил раздразнен, поради затруднения да обработи твърде голямо количество, неподходяща храна. Обикновено, след 24 часа така предизвиканата болка отминава, но, ако продължава повече от 2 денонощия, се налага лекарска консултация.

2/ Пробождащи или/и силни болки в най-ниско разположената част на корема, без или с поява на кръв при изхождане, изискват незабавна консултация с гастроентеролог, тъй като могат да са свидетелство за твърде сериозни здравословни проблеми със стомаха или/и червата, като се започне от възпаление на тънкото и/или дебелото черво (включително болестта на Крон) и се достигне до туморни образувания, преди всичко в дебелото черво.

Лекар: Ако усетите такава коремна болка, вземете мерки

3/ Болки в пъпната област подсказват за: първо, сериозни нарушения в здравословното всекидневно меню, изразяващи се в неконтролируемо консумиране на твърде обилни порции от предимно мазни храни, което води до отлагане на значителни количества непотребни мазнини около пъпа; второ, наличието на конкременти в жлъчката.

4/ Парещи болки високо в горната част на корема, където е разположен стомахът, най-вероятно е да се дължат на гастрит или други възпаления на стомашната лигавица или на хранопровода, но могат да са причинени и в случай на язва на стомаха или на дванадесетопръстника.

Ако въпросните парещите болки са придружени и от: подуване или/и усещане за тежест, гадене или/и загуба на апетит и тегло, то, с голяма вероятност, това свидетелства за инфектиране на стомаха на бактериална основа (бактерията Helicobacter Pylori е с приоритет в това отношение). Несъмнено, последното изисква незабавна лекарска консултация.

Видовете болки в корема, на какво се дължат?

5/ Появата на внезапни резки болки по дължината на лявата част на корема биха могли да са следствие от възпаление на дебелото черво (дивертикулит), особено ако са придружени от спазматични усещания, подуване  или/и тежест в цялата коремна област, както и наличие на запек. Причината за такова възпаление се корени в преобладаващо консумиране на бедни откъм фибри храни, така че проблемът може да бъде решен и без лекарска намеса, като просто се коригира ежедневното меню.

6/ Резки и силни болки в дясната част на коремната област означава, че някои от разположените там жлъчен мехур, апендикс и черен дроб са инфектирани или са извън нормалното им функциониране. При наличие на такива болки се налага незабавен преглед при лекар-специалист, който да съдейства за установяването кой е органът, нуждаещ се от лечение.

7/ Парещи, изгарящи болки в най-горната част на корема и гърдите означават възпаление на стомашната лигавица или/и на хранопровода, при което се развива процес на връщане на киселини обратно към хранопровода и устната кухина (т.нар. рефлукс).

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Чао на високото кръвно - тези супер трикове вършат чудеса

Лекар: Тези храни водят до диабет дори и ако не ядете захар

Може ли да се яде козунак при диабет?

Магнитните бури ви влиият неприятно? Открийте тук дали сте метеозависими - веднага ще ви стане ясно

Лекар: Дори най-мазното месо няма да вдигне холестерола, ако го ядете с това

3 здравословни навика, които са пагубни за черния дроб

Колко яйца може да изядете наведнъж - съвет от лекар

Какво може да ядете на Великден, ако имате диабет

Лекар: Направете това, за да НЕ напълнеете след празниците

Колко мазнини трябва да ядете, за да отслабнете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com