Лекар: Ако усетите такава коремна болка, вземете мерки

3241
Лекар: Ако усетите такава коремна болка, вземете мерки
Снимка: unknownuserpanama / Pixabay

Вероятно няма човек по света, който да не се е оплаквал от болки в корема поне веднъж в живота си. Ако тя се появява спорадично, често обвиняваме за наличието ѝ лошото храносмилане. Понякога обаче се случва болката да е специфична и да се намира на такова място, което може да подсказва за неправилно функциониране на органите или за развитие на опасни заболявания. Ето защо е полезно да знаете как да разпознавате видовете коремна болка и да ги лекувате ефективно.

Какво може да означава коремната болка?

Коремната болка е субективно усещане. Понякога тя всъщност не означава сериозно заболяване и се появява в резултат на хранително отравяне или просто лошо храносмилане. Често не е необходима медицинска помощ, а използването на природни средства под формата например на билкови настойки и диета насърчава възстановяването на храносмилателната система. 

Как да разпознаете лошото храносмилане и чревните заболявания?

Този вид коремна болка е най-често срещаната. Тя е разположена в средата на корема, където за неин център може да се смята областта на пъпа. Този вид болка е позната на всички, тъй като обикновено е симптом на лошо храносмилане. 

Ако болката не е силна, но се повтаря често и е придружена от кръв в изпражненията или наличие на слуз, това е знак, че дебелото черво страда. За съжаление тънките черва също могат да проявят своята неправилна функция с болка. В този случай тя често се характеризира като пулсираща и е придружена от много упорито метеоризъм.

Лекар: Ако изпитвате болката в дясната част на корема, направете това

Болка в дясната част на корема

Понякога, в допълнение към тази, разположена в централната част на корема, понякога страдаме и от такава, чийто източник е от дясната страна. Това е мястото, където се намира черният дроб. 
Сам по себе си той не боли, но когато започне да създава проблеми, може да се уголеми и да окаже натиск върху други органи. Понякога черният дроб може да предизвика възпаление, което да обхване областта около него. 

Разбира се, струва си да се отбележи видът на болката от дясната страна на корема. Опасна може да бъде тази, която наподобява колики, когато също се появява циклично и постоянно, и се засилва с времето. Какво може да означава това? 

Ако е съчетана с метеоризъм, повръщане и гадене, както и с излъчване към гърба, тя е един от признаците на холелитиаза, която често изисква медицинска намеса. А какво може да се направи, ако болката от дясната страна отстъпва и няма други симптоми? Достатъчно е да се облекчи натоварването на органа чрез рационално хранене, избягване на прекомерното количество мазнини и въздържане от алкохол и цигари.

Видовете болки в корема, на какво се дължат?

Болка в долната част на корема

Понякога коремната болка е разположена в долната част на корема, така че се излъчва встрани. Особено жените са предразположени към този вид болка, тъй като тя е свързана с женската репродуктивна система. 
Тя най-често се появява извън менструацията (особено преди цикъла), но може да се влоши по време на нея. В допълнение към болката, тя често е придружена от по-интензивно кървене от обичайното, както и от изпускане. Много пъти болката в стомашната яма е съчетана с болка или парене в интимните области. Ако се появят такива симптоми, това е знак, че се развива възпаление или е настъпила инфекция на репродуктивната система.

Не подценявайте тези симптоми!

Понякога коремните болки са внезапни и много интензивни. Понякога те могат да са показателни за състояния, които са животозастрашаващи. Те включват например аневризма на аортата. Как да го разпознаем? Както и при свързаните с черния дроб състояния, тя произхожда от дясната страна и се излъчва към перинеума и е пулсираща (като работещо сърце). Бдителност трябва да предизвиква и болката, възникваща под гръдната кост, която е съчетана със задух, изтръпване на ръцете, тъй като може да сигнализира за сърдечен удар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от тов на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Знаете ли по каква причина магнитните бури са напаст за организма? Да излезем от кошмара - ето скъпоценни съвети

7 основни причини за хронични заболявания

Защо ТРЯБВА да ядете шепа кашу всяка вечер?

Еликсири на младостта: 5 най-добри напитки, които е добре да пиете на празен стомах - опитайте сутрин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com