Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден

3329
Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Вода с мента - тази вкусна и ободряваща напитка трябва да се консумира не само през лятото. В началото на пролетта шансовете за развитието на инфекция са доста високи и всичко това се дължи на недостиг на витамини. За целите на превенцията се препоръчва да се консумират повече витамини, пресни зеленчуци и плодове и билкови отвари.

Една от полезните напитки е ментовата вода. Казват, че трябва да го пиете всеки ден. Изданието Medical News Today публикува резултатите на учени, които са установили какво ще се случи с тялото ви, ако пиете ментова инфузия всеки ден.

Ползите от ментовата вода

Тя съдържа антиоксиданти, които унищожават свободните радикали, причиняващи сериозни заболявания и ускоряващи процеса на стареене. В допълнение, консумацията на напитката помага в борбата с гаденето.

Мента - вдига или сваля кръвната захар

Ментата е полезна и за храносмилането, тъй като помага при стомашно-чревни разстройства.

Поради факта, че ментата стимулира храносмилателните ензими, хранителните вещества се усвояват по-добре в тялото. Това има положителен ефект върху теглото. По-важното обаче е, че това свойство на ментата помага за контролиране на нивата на кръвната захар, съобщава изданието.

Освен всичко друго, ароматното растение премахва токсините от тялото и прави чудеса с кожата. Можете да получите максимални ползи от мента, като пиете вода с мента всеки ден. За да го приготвите, трябва да добавите няколко листа от растението към водата и да ги оставите за една нощ. За още по-големи ползи можете да добавите малко лимон към водата. Пиенето на напитката е полезно сутрин веднага след събуждане, както и през целия ден.

В гинекологията се ценят противовъзпалителните и спазмолитични свойства на ментата. При възпалителни заболявания (салпингит, оофорит), болезнена менструация, отвара от билката облекчава болката, без да отстъпва по ефективност на медицинските спазмолитици . През перинаталния период прокинетичните свойства на растението излизат на преден план. Бременните жени пият чай от мента за облекчаване на гаденето по време на токсикоза.

Противопоказания

Не се препоръчва използването на инфузия от мента при индивидуална непоносимост.

Здравословни проблеми могат да възникнат и поради охлаждащия ефект, който се получава след пиене на инфузия от мента. Освен това не могат да бъдат изключени усложнения при консумация на инфузията в големи количества.

Ментолът има антихипертензивни свойства, така че ментовата билка е забранена при артериална хипотония, хемороиди и разширени вени на долните крайници.

Значително противопоказание е личната чувствителност към етерично масло от ментол. Чаша пресен билков чай може лесно да предизвика кожна или дихателна алергична реакция.

Поради релаксиращия ефект, пиенето на ментови отвари и настойки не се препоръчва на шофьори, машинисти и хора, чиято професия изисква висока концентрация на внимание.

Стар билкар: Tози чай помага при стрес и безсъние

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com