Какво се случва с тялото ни, ако не спим достатъчно

13655
Какво се случва с тялото ни, ако не спим достатъчно
Снимка: iStock/Guliver

Според проучвания средният американец твърди, че се чувства недоспал 3 дни в седмицата. Спането има многобройни ползи за тялото от повдигане на настроението и увеличаване продуктивността да засилване работата на сърцето. Всичко това означава, че липсата на сън може да обърне нещата и да ни причини много здравословни проблеми, както физически, така и душевни.

Ето страничните ефекти от липсата на достатъчен сън:

Води до „микро сън“

Много реален и потенциално опасен ефект от липсата на сън е т.нар. „микро сън“. Това неволно подремване може да се случва от време на време, дори и по време на важни дейности или задачи, без да го осъзнавате. Може да си подремвате в училище, на работа, дори докато шофирате, което е изключително опасно.

Състарява кожата

Липсата на сън води до производство на кортизол, което води до намаляване на колагена, протеинът, който поддържа кожата ни „млада“. Според проучванията хората с редовен и здрав сън имат по-свежа и млада кожа в сравнение с другите.

Отразява се на личните ни преценки

Защо не трябва да оставяш мобилния телефон близо до теб, когато спиш?

В света, в който днес живеем, ползването на мобилен телефон става все по-важно. И то до такава степен, че не го пускаме 24 часа в 7-те ...

При направен експеримент, 26 участника били лишени от пълноценен сън за 2 денонощия. След това им била поставена задача да дадат своята оценка за различни морални дилеми. Резултатите показали, че поради недостатъчния сън им било много по-трудно да отговорят на по-сложни и заплетени въпроси.

Отразява се негативно на емоциите ни

Според проф. Дейвид Дингес липсата на сън има различни негативни емоционални влияния върху хората. Знаем, че ако не сме се наспали, ставаме нервни и раздразнителни, но освен това ни е трудно за покажем позитивни емоции на лицето си, да се усмихваме. Дори и да се стараем насила, усмивката ни няма да е естествена.  

Причинява халюцинации и психози

Продължителното недоспиване за дълъг период води да много последствия, включително разстройства на възприятията и халюцинации. Психотичните симптоми се развиват повече в будно състояние. Те варират от обикновено грешно визуално възприятие до халюцинации, мания за величия и могат да завършат със състояние, наподобяващо остра психоза. Това състояние може да се преодолее с продължителен и здрав сън.

НИКОГА не консумирайте тези храни преди сън

Отново се въртите в леглото си, чувствате се зле и не можете да заспите? Знаете ли, че можете да си причините сериозен дискомфорт само ...

Вреди на мозъка

Трудно е да се установят точните последствия от недоспиване при хората, но липсата на сън е свързана с шизофрения и деменция. Не само това, но и липсата на сън може да доведе до намаляване функцията на мозъка. Здравословният сън е много важен за правилното функциониране на мозъка.

Качване на килограми

Проучване на лекари от Чикагския университет потвърждава, че има връзка между повишения апетит и липсата на сън. Освен това хората, които не спят достатъчно, консумират повече джънк фуд. Ако сте се наспали добре, може по-лесно да контролирате глада си, особено консумацията на вредни храни. И обратно, ако не сте се наспали, желанието ни към определени храни се засилва и трудно устояваме.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com