Какво трябва да знаете за високите триглицериди?

47323
Какво трябва да знаете за високите триглицериди?
Снимка: iStock

Дискусиите за здравето на сърцето често се съсредоточават около кръвното налягане и холестерола, като се включват фактори като лош сън, тютюнопушене, фамилна анамнеза за сърдечни заболявания и хроничен стрес. Има обаче една променлива, която не се разглежда толкова често, въпреки че може да бъде важен показател за сърдечно-съдов риск и това са триглицеридите.

Лекар: Тези 3 храни свалят холестерола за часове

Всъщност не говорим много за триглицеридите, особено в сравнение с холестерола, но те са съществена част от разбирането на здравето на сърцето. За някой със състояние, което повишава рисковете за сърцето, като диабет, знанието дали триглицеридите са повишени може да бъде критична част от поддържането на здравето им.

Независимо дали имате диабет или друг хроничен медицински проблем, или просто търсите начин да проследите всички промени в здравословното си състояние, си струва да се потопите по-задълбочено в това какво представляват триглицеридите и какво може да се случи, когато имате твърде много.

Какво представляват триглицеридите?

Триглицеридите са вид мазнини (или липиди), естествено произведени в черния дроб. Излишните калории се превръщат в триглицериди и се съхраняват в мастните клетки в кръвта, така че могат да се използват за повишаване на енергията и регулиране на температурата, когато е необходимо.

Този евтин зеленчук сваля бързо холестерола

Този процес се различава от друг добре познат липид, холестерола, който изгражда клетките и играе роля в производството на хормони. И триглицеридите, и холестеролът са от съществено значение за поддържане на правилното функциониране на тялото. Например, без достатъчно триглицериди, вероятно ще се борите с умора, усещане за студ, суха кожа и дори потенциално недохранване, тъй като липидите са необходими за усвояването на някои видове хранителни вещества.

Потенциални причини и проблеми

Високите триглицериди често са придружени от други рискови фактори за сърдечни заболявания, като висок холестерол, диабет и тютюнопушене. Те обаче могат да бъдат повишени и без някой от тези фактори, тъй като генетиката може да играе роля. Нивата на триглицеридите често са по-високи при мъжете, отколкото при жените, и имат тенденция да се повишават с възрастта.

Когато видим много високи показания, това може да е признак за друг проблем, като хипотиреоидизъм, бъбречно заболяване или лошо контролиран диабет.

Някои лекарства също могат временно да повишат триглицеридите. Те включват антипсихотични лекарства, бета-блокери, кортикостероиди и перорален естроген, които са широко използвани.

С храни и напитки като хляб, ориз, тестени изделия и газирани напитки, те се превръщат в мазнини в черния дроб и триглицеридите често се влияят от това. Ето защо, когато ви се правят кръвни изследвания, за да се определят нивата на холестерола и триглицеридите, се препоръчва да сте на гладно, тъй като храните, богати на въглехидрати, могат да повлияят доста на числата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com