Кисели краставички - наистина ли помагат при махмурлук

4167
Кисели краставички - наистина ли помагат при махмурлук
Снимка: iStock

Ако прекалите с алкохола, може да се натъкнете на неприятен страничен ефект – махмурлук. В случай, че третирате проблема неправилно, можете дори да влошите ситуацията и да се почувствате по-зле.

Гастроентерологът Екатерина Мелникова споделя правилно да се отървете от проблема и коментира дали киселите краставички наистина помагат в случая.

Кисели краставички при махмурлук - наистина ли помагат

Според експерта след злоупотреба с алкохол консумацията им може да предизвика повръщане.Освен това трябва да пиете колкото е възможно повече чиста вода.

Кисели краставички: Лекар разкри какво се случва с тялото, ако ги ядете всеки ден

“Не трябва да ядете мариновани зеленчуци или да пиете марината. Всичко това се дължи на оцета, който може да забави функцията на черния дроб, докато преработва алкохола”, казва д-р Мелникова.

“Парацетамолът ще помогне да се отървете от главоболието. Но тук трябва да се има предвид, че не можете да приемате повече от две таблетки (един грам). Когато се комбинира с алкохол, лекарството може да се превърне в истинска отрова. Затова трябва да се приема с повишено внимание. Ако имате сериозни здравословни проблеми, трябва да се консултирате с лекар”, пояснява още гастроентерологът.

Как да се отървете от махмурлука: инструкции

Да се отървете от махмурлука означава не само облекчаване на симптомите, но и премахване на основните причини: дехидратация и интоксикация. Важно е да се възстанови водно-солевият баланс, нивата на захарта и кислорода в кръвта. За целта е важно да заложите на пълноценен сън, балансирана закуска и разходка на чист въздух.

Понякога добрата почивка и сън са достатъчни, за да дадат на тялото време и сила да се върне към нормалното си функциониране. Въпреки че консумацията на алкохол често води до лошо качество на съня, той става накъсан и повърхностен. Продължителната липса на сън влошава симптомите на махмурлука. Така че не планирайте да се събуждате рано, ако сте изпили твърде много. Опитайте се да отделите време за почивка и сън възможно най-дълго. Така ще избегнете главоболие, умора и раздразнителност, които съпътстват махмурлука.

Сутрешното хранене е най-важното хранене за деня. Балансираната закуска дава енергия и помага да се отървете от махмурлука, да поддържате нивата на кръвната захар, да се справите със слабостта и гаденето. Поддържането на адекватни нива на кръвната захар облекчава симптомите, свързани с употребата на алкохол, като намалява киселинните нива в тялото. Здравословната закуска може да помогне за намаляване на ефекта от алкохола, особено ако съдържа важни витамини и минерали. Дайте предпочитание на леки храни, постни протеини и сложни въглехидрати. Подходящи са овесена каша, пиле и риба на пара, печени зеленчуци.

Още: НЕ слагайте това в киселите краставички - ще станат меки и безвкусни

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com