X
 
 

Кога е най-полезен медът?

14092 0
Кога е най-полезен медът?
Снимка: iStock/Guliver
Целогодишната употреба на мед и пчелни продукти е много полезна, но най-ефективната и целесъобразна е тя по три месеца през есента и пролетта. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Иван Бялков – председател на Сдружение „Родопска пчела“. Ползата за имунната система на прополиса, пчелния прашец и пчелното млечице е доказана и все повече хора ги използват като имуностимуланти.

„От прополиса се ползва 30% тинктура, която се приготвя от 30 гр прополис, разреден с 95-градусов спирт. Има технология за подготовката му и за децата се ползва така, че на колкото години е детето, то да приема по толкова капки на ден. За възрастните количеството е между 20 и 25 капки всяка сутрин на гладно, разредени в малка чаша хладка вода, половин час преди хранене. Добре е тинктурата да се взема през септември, октомври и ноември, а на пролет – през март, април и май“, уточни Бялков.

Пчелари във Варненско готвят протест

Пчелари във Варненско готвят протести с искане за повече субсидии в сектора, предаде БГНЕС. Производителите на мед искат всяко пчелно с...

Той допълни, че най-бързият и елементарен начин за употреба на пчелен прашец е една супена лъжица от него да се накисне вечерта в чаша истинско кисело мляко, сместа да се разбърка и да се остави да престои така до сутринта. Към нея може да се добави подсладител или мед и на сутринта да се консумира. „Ефектът от престоя на прашеца в киселото мляко е, че млечно-киселата ферментация разгражда ципичките на прашеца и така той се усвоява най-добре от организма. Приемът на сухия прашец няма ефект. Това е най-елементарната рецепта, като има и още много начини за ползването му“, посочи Бялков.

Той отбеляза, че пчелният мед може да се приема всеки ден, целогодишно. „Много хора ползват тези продукти постоянно, увеличават се клиентите за тях и това показва, че има ефект и хората са доволни, че по природосъобразен начин подсилват организма си“, каза още Балков.

Actualno.com

Етикети: