Кога кафето действа като лекарство?

9342
Кога кафето действа като лекарство?
Снимка: iStock

За ползите и вредите от кафето се говори много. Куп проучвания потвърждават лечебните свойства на кофеиновата напитка. Според експерти в някои случаи тя дори може да се използва като лекарство.

При стрес

Международно проучване на учени от португалския университет в Коимбра и колегите им от университета в Бон показа, че кофеинът блокира специфичен рецептор и по този начин намалява симптомите на стрес. Това твърдение се потвърждава и от дългосрочно проучване на учените от Харвардския университет.

Експертите стигат до извода, че жените, които пият четири чаши кафе дневно, са с 20 процента по-нисък риск от развитието на депресия, отколкото тези, които пият само една чаша на седмица.

При мозъчни заболявания

Как влияе кафето на кръвното?

Ако страдате от високо кръвно налягане, определено трябва да се запознаете с ефекта на кафето върху този показател за състоянието на ор...

Данните от проучване на учени от университета в Балтимор доказват, че редовният прием на кафе подобрява дългосрочната памет и също така предотвратява мозъчните заболявания.

Хората, които консумират три чаши от тази напитка на ден, са по-малко предразположени към деменция и болест на Алцхаймер, тъй като кофеинът инхибира отлагането на тау протеини в мозъка. Тяхната роля се свързва предимно с поддържане стабилността на невроните в мозъка.

Освен това кофеинът намалява риска от болестта на Паркинсон.

Учени от университета в Монреал стигат до заключението, че кофеинът не увеличава типичния тремор, а по-скоро го облекчава.

При сърдечни заболявания

Какво е бронирано кафе и каква е ползата от него?

Стопанското значение на кафето е неоспоримо, но то далеч не е единственото. Кафето е напитка, позната, търгувана и консумирана от незап...

Хората, които пият от три до пет чаши кафе на ден, не получават инфаркти или инсулти толкова често, колкото тези, които не пият кафе. До този извод стигат учените от Харвардското училище по обществено здраве. Поради своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, кофеинът оказва положителен ефект върху стойностите на кръвното налягане.

При чернодробни заболявания

Кафето насърчава регенерацията на клетките на черния дроб. Според проучване на Националния онкологичен институт в Мериленд всеки, който изпие две до три чаши кафе в рамките на 24 часа преди теста, има по-добри чернодробни показатели от хората, които не са консумирали кафе.

Учените стигат до извода, че в случая заслугата е на веществата дитерпени, съдържащи се в кафето. Те активират процесите на детоксикация на черния дроб, като едновременно с това намаляват рисковете от цироза и рак на този орган.

А ето и невероятната полза на кафето за бъбреците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com