Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни са задължителни за жените над 50 години?

09 юли 2024, 15:48 часа

Това, което човек яде и пие редовно, оказва огромно влияние върху здравето. Особено важно е за жените над 50 или повече години, да преразгледат хранителните си навици. В случая има храни, към които трябва да са по-внимателни и да сведат до минимум консумацията им, както и такива, които трябва да консумират в по-големи количества, пише изданието Parade.

Задължителни храни за жените над 50 години

Според диетологът Тоби Амидор навършването на 50 е решаващ момент да помислите за балансирана диета, защото тогава рискът от някои хронични заболявания и здравословни проблеми се увеличава. Например рискът от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване се увеличава след 50-годишна възраст.

Тези храни НЕ трябва да се ядат на празен стомах

„Промените в здравето с възрастта включват повишена загуба на мускулна маса, която започва на 40-годишна възраст. Здравето на костите може да пострада по време на перименопаузата при жените“, казва д-р Амидор.

Имайки това предвид, тя отбеляза, че има определени хранителни вещества, които хората на 50 и повече години трябва да дадат предпочитание в диетата си. Тези хранителни вещества включват калций, витамин D, калий и фибри.

Д-р Амидор отбелязва, че е важно да се гарантира, че консумираните протеинови източници са с високо качество, като мляко, кисело мляко, яйца, риба и морски дарове, птиче месо и постно месо.

Какво да ядем по-малко след 50 години?

Д-р Амидор съветва да премахнете захарта, подсладените напитки като сода, подсладените чайове и лимонадата от вашата диета.

Редовната консумация на подсладени напитки е свързана с по-висок риск от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

Вместо това пийте вода с плодове, газирана вода или билкови чайове без захар. Специалистът също така съветва да не пренебрегвате млякото, което е добър източник на калций и витамин D, две хранителни вещества, които стават все по-важни след 50-годишна възраст, тъй като костите стават по-крехки 

„Хранителните вещества, открити в една чаша мляко, могат да помогнат за запълване на хранителни дефицити, които са полезни за различни здравословни състояния, включително здраве на костите и мускулите, имунно здраве, сърдечно здраве, диабет и контрол на теглото“, казва експертът.

8 храни, които съдържат повече протеини от яйцата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес