Кои са витамините-антидепресанти

21928
Кои са витамините-антидепресанти
Снимка: iStock

Според състоянието и възрастта винаги е най-добре да се консултираме със специалист, когато сме заплашени от депресия. По последни данни близо 5% от населението на планетата страда от депресия. Когато става въпрос за физическо и психическо здраве, храненето и начинът на живот имат своята важна роля.

По информация, поместена на сайта Boldsky, нездравословната храна, пърженото и сладкото може да предизвикат различни заболявания. Колкото по-балансирано е храненето ни, толкова по-малък е рискът за физическото и психическото ни състояние.

Затова се счита, че правилното хранене може да помогне при лечение на депресията, което означава, че витамините, белтъчините и омега-3 мастните киселини могат да спомогнат да облекчаване на симптомите на депресията. Депресията е психическо разстройство, предизвикано от химически промени в мозъка. 

Сред основните й симптоми са - устойчиво и ярко чувство за тъга, липса на енергия, липса на интерес към каквато и да било дейност, понижаване на концентрацията, превъзбуда, промяна на апетита, прекалена мисловна дейност, стрес, суисидни наклонности.

Някои продукти могат да помогнат да предотвратяване на поява на на симптомите и лечението на много заболявания, включително и депресията. 

Кои са витамините - антидепресанти

1. Витамин D

Основен източник на витамин D е слънчевата светлина. Той влияе на определени невротрансмитери  в главния мозък, повишавайки нивото на серотонина. Когато то се повиши симптомите на депресията могат да отслабнат. Витамин D се съдържа в жълтъците, сирената, говеждото месо, портокалите, рибата и соевото мляко.

2. Витамин B6

Храната, богата на витамин B6 подобрява работата на нервите в главния мозък и позволява да се отстрани химическият дисбаланс в мозъка. Храните, богати на Витамин B6 са пилешкото месо, рибата, пълнозърнестия хляб, бобовите, яйцата, зеленчуците. 

Рибеното масло - задължително го включете в ежедневието си!

Рибеното масло е малко позабравена хранителна добавка. Въпреки това не можем да не споеменем многото му предимства.  Седем призна...

3. Витамин B3

Ниското ниво на серотонин е основната причина за  депресията, а Витамин B3 помага за поддържането на нивото му. Той се съдържа в гъбите, фъстъците, зеленият грах, рибата, пуешкото. 

4. Витамин B12

Хранителният режим, богат на витамин B1 може да спомогне за подобряване на настроението, повишаването на енергията и намаляването на симптомите на депресия. Той се съдържа в месото, птичия черен дроб, рибата, млякото и млечните продукти.  

5. Витамин С

Седем признака на недостиг на витамини

Терапевтът предупреди за алармите на тялото, които не могат да бъдат пренебрегнати. Типичен есенен проблем Авитаминозата е заболяване...

Витамин С е едно от универсалните средства с огромна полза за здравето, в това число и при депресия. Според изследванията Витамин С има положително въздействие върху настроението и поддържа функционирането на клетките на мозъка.  Най-добрите източници на Витамин С са портокалите, горските плодове, киви, карфиолът, броколи, доматите, спанакът и листните зеленчуци. 

6. Витамин Е

Витамина E помага за намаляване на изразеността на симптомите на депресията. Той се намира във фъстъците, рибата, рибеното масло, рибата, слънчогледовите семки, листните зелени зеленчуци, бадемите и кокосовото масло. 

7. Витамин B9

Витамин B9  или т.нар. фолиева киселина има много полезни свойства за организма. Тя спомага за повишаване на нивото на серотонина и допамина. Достатъчно количество от него може да се набави от лещата, фасула, граха, авокадото, спанака, бамята и цитрусите.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com