Коя е най-полезната и коя е най-вредната риба

4116
Коя е най-полезната и коя е най-вредната риба
Снимка: Istock

Уникалната хранителна стойност на рибата е отдавна доказана. Съдържа калций, калий, йод, натрий, фосфор, магнезий, витамини A, B1, D, E. Омега-3 мастните киселини помагат за поддържане и подобряване на психичното здраве на хората. Според някои данни в страните, където рибата е традиционно ястие, продължителността на живота е най-висока. Има обаче видове, които е по-добре да не се ядат.

Най-полезната и най-вредната риба

Изданието The Health Site разкрива кои са най-полезните и кои най-вредните видове. Според него най-вредни са речните риби заради наличието на паразити в тях, а най-полезни са морските риби като скумрия, херинга и сардина.

Може ли да се яде риба при подагра?

Рибата трябва да присъства в диетата поне веднъж седмично. Продуктът е полезен за функционирането на целия организъм – мозък, стави, сърце и др. По-специално, Омега-3 мастните киселини укрепват паметта и вниманието, а комбинацията от селен, витамин D и група В има благоприятен ефект върху функционирането на нервната система. Полезните вещества, съдържащи се в рибата, регулират кръвното налягане, помагат за отпускане на гладката мускулатура на кръвоносните съдове, забавят стареенето на клетките, стимулират репродуктивната функция и намаляват нивата на холестерола.

 Както при избора на други продукти, когато купувате риба, трябва да обърнете внимание на съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати. Тъй като морската риба се лови далеч от брега, тя е екологична. Най-популярните морски риби са треска, пикша, херинга, писия и сардини. Оловото и живакът обаче могат да се натрупат в морската риба. Ако редувате различни видове риба, няма да навредите на здравето си.

С речните риби (щука, костур, раф, платика) трябва да се подхожда с повишено внимание - описторхозата (паразитно заболяване) се среща по-често при тях. Поради тази причина речната риба трябва да се вари доста дълго време и е по-добре да смените водата няколко пъти и да пържите по-дълго.

Морските и речните риби имат своите предимства и недостатъци. Например, морската вода съдържа повече мастни киселини, докато речната вода съдържа повече протеини и желязо. По-трудно е да се достави морска риба до магазинната мрежа, съответно условията за съхранение и транспортиране може да не са най-добрите. При повтарящи се охлаждане и замразяване полезните вещества се губят почти напълно. Във всеки случай основният критерий при избора на риба е свежестта и безопасността.

Съществува класификация на рибата според съдържанието на мазнини:

  • по-малко мастни сортове (съдържание на мазнини до 3%) - минтай, писия, щука, хек, пикша;
  • умерено мазни риби (3-8% мазнини) - шаран, платика, сьомга, риба тон, сафрид;
  • мазна риба (от 8 до 20%) - сьомга, камбала, сардини, херинга и др.

Има много възможности за приготвяне на рибни ястия. Продуктът може да се консумира с пълнозърнест хляб, ориз и други зърнени храни, варени или печени картофи. Рибата върви добре със зеленчуци и билки. Разбира се, трябва да предпочитате печене във фолио или пържене. Полезните свойства се запазват идеално и при готвене на пара. Тези два метода са най-приемливи. Но не трябва да се увличате от пушена, леко осолена и осолена риба.

Скъпата атлантическата сьомга може да бъде заменена с пъстърва, риба тон със скумрия, треска с минтай и др.

Рибата трябва да се размразява в хладилника или при стайна температура, а не в микровълновата. За по-богат вкус и полза можете да поръсите рибата с лимонов сок преди готвене. Трябва да го посолите преди готвене и е по-добре да го запържите в смес от зеленчуци и масло с добавяне на щипка сол в добре загрят тиган.

Лекар: Това е най-добрата риба за кръвоносните съдове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com