Колбаси - лекар разкри как влияят на мозъка

4596
Колбаси - лекар разкри как влияят на мозъка
Снимка: iStock

Най-нежеланата храна за човешкия организъм е храната, съдържаща големи количества захар, сол, канцерогени и трансмазнини - към нея спадат сладкиши колбаси и други преработени продукти. Това сподея руският гастроентеролог д-р Анастасия Тимощенко.

„Тези продукти включват още бонбони и дъвки; торти, сладкиши и храни с високо съдържание на мазнини като сладкиши, хамбургери и пържени картофи. Препоръчително е да се избягват деликатеси от преработено месо (колбаси, суджуци), да се избягват инстантни юфка, инстантни каши и картофено пюре“, предупреждава лекарят.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, когато ядете колбаси

Тя включва в списъка със „забранени” сладки безалкохолни, енергийни напитки, алкохол и богати на захар и мазнини сосове – майонеза и кетчуп. Тимощенко обясни, че всички тези продукти са висококалорични и имат ниска хранителна стойност. Консумацията им значително увеличава дневния прием на калории, но не осигурява на тялото необходимите хранителни вещества. Оказва негативно влияние не само върху фигура, но и върху функцията на мозъка.

Колбасите и вредата им за мозъка

Повечето колбаси се считат за преработено месо и независимо от вида на месото в тях. Консумацията на всякакъв вид преработено месо може да увеличи риска от развитие на определени хронични заболявания.

„Според проучването, хората, които редовно ядат повече преработено месо, са изложени на по-висок риск от смърт от сърдечно-съдови заболяванияи рак. Всичко това се дължи на канцерогенни вещества (като нитрозамини), образувани по време на обработката“, казва гастроентерологът.

Участниците са яли 40 грама преработено месо на ден, което е голямо количество. Учените стигат до извода, че може да се яде по-малко от 20 грама преработено месо на ден.

Повечето преработени меса са невероятно богати на натрий и диета с високо съдържание на натрий сама по себе си може да причини достатъчно вреда на вашето здраве.

„Проблемите със сърцето и кръвоносните съдове неизбежно ще доведатдо влошаване на мозъчната функция поради влошаване на кръвообращението на фона на атеросклероза“, обяснява лекарят.

Диета с високо съдържание на натрий може да увеличи риска от сърдечно-съдови инциденти и сърдечни заболявания. Не трябва да приемате повече от 2300 милиграма натрий на ден, като идеалната граница е 1500 милиграма на ден, за да избегнете високо кръвно налягане, което е от решаващо значение за здравето на сърцето ви.

В зависимост от вида колбаси, които купувате, вие консумирате и големи количества наситени мазнини. 

"Приемът на наситени мазнини не трябва да бъде повече от 5 до 6 процента от калориите, за да се поддържа нисък холестерол и кръвно налягане."

Лекар разкри как е правилно да се ядат колбаси

Важно: Информацията е предоставена за справка - тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com