Комбинация от противозачатъчни и болкоуспокояващи носи риск от тромби

1369
Комбинация от противозачатъчни и болкоуспокояващи носи риск от тромби
Снимка: iStock/Guliver

Проучване установи, че рискът от образуване на тромби сред жените, които са на противозачатъчни, се увеличава допълнително през седмиците, когато тези жени също са употребявали нестероидни противовъзпалителни лекарства, съобщи ЮПИ.

Експертите установиха вече известния факт, че жените, които са употребявали противозачатъчни хапчета или други контрацептиви, съдържащи естроген, са изложени на повишен риск от развитие на кръвен съсирек в краката или белите дробове. Но изследователите сега откриха също, че рискът от образуване на тромби се увеличава допълнително през седмиците, когато тези жени употребяват и нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС). Сред този вид лекарства са болкоуспокояващи като ибупрофен и напроксен.

Още: Защо се образуват тромбите и как да се избегнат

Изследователите анализираха медицинските досиета на 2 милиона жени на възраст от 15 до 49 години, които са живели в Дания между 1996 и 2017 г. През този период малко над 8700 от тях са развили за първи път венозен тромбоемболизъм – кръвен съсирек във вена на крака или в белите дробове, предаде БТА. 

Проучването установи, че употребата само на НСПВС е свързана с повишен риск от образуване на тромби в сравнение с периодите, в които жените не са употребявали болкоуспокояващите. По същия начин този риск е повишен сред жените, които употребяват само противозачатъчни с естроген. Но рискът от кръвни съсиреци е най-висок, когато двете се употребяват едновременно.

Още: Аспиринът намалява риска от смърт след тежък COVID-19

„Интересното е, че рискът при едновременната употреба е по-голям от сбора на рисковете при индивидуална употреба“, каза ръководителят на изследването д-р Амани Меаиди – изследовател от Датското общество за рака в Копенхаген.

Учените изчислиха, че около 4 от 100 000 жени развиват тромби в рамките на една седмица при употреба на НСПВС. Приблизително 2 на 100 000 жени пък развиват съсирек за една седмица при употребата на „високорискови“ контрацептиви. Това включва лепенки и пръстени с естроген или прогестин, както и хапчета с високи дози естроген.

Още: Германски учени: Открихме причината за тромби след ваксиниране с AstraZeneca

Когато обаче жените използват както високорискови контрацептиви, така и НСПВС едновременно, приблизително 23 от общо 100 000 получават кръвен съсирек за една седмица.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства са по-ниско рискови сред жените, използващи контрацептиви със „средно ниво на риск“: Приблизително 11 от 100 000 жени развиват тромб в рамките на една седмица при употребата на НСПВС.

Още: Милиони жени лишени от контрацепция по време на пандемията

Не изглежда болкоуспокояващите да оказват ефект върху риска от образуване на кръвни съсиреци при жените, които са на нискорискови контрацептиви, сред които са хапчетата, съдържащи само прогестин и вътрематочните спирали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com