Лекар: Ако усетите тези 7 симптома, в тялото ви може да има тромб

11473
Лекар: Ако усетите тези 7 симптома, в тялото ви може да има тромб
Снимка: iStock

Тромбът, известен като кръвен съсирек, е потенциално опасно състояние, което се появява, когато в кръвоносен съд се образува маса от съсирена кръв, която възпрепятства нормалния кръвен поток. Ранното откриване на тромба е от решаващо значение за навременната медицинска намеса, тъй като той може да доведе до сериозни здравословни усложнения, включително инсулти и инфаркти. Ето седем признака, които показват, че в тялото ви може да има тромб:

Един от най-честите признаци за тромб е подуването и локалната болка в засегнатата област. Това може да се случи в крака, ръката или други части на тялото, където се е образувал тромб. Подуването може да е придружено от чувствителност или топлина в засегнатата област.

Зачервяване и оцветяване: Кожата, покриваща съсирека, може да изглежда зачервена или обезцветена. Това обезцветяване често се описва като червеникав или синкав оттенък, което показва лошо кръвообращение в тази област. Кожата може също така да се усеща топла при допир поради намаления кръвоток.

Лекар каза кой е първият симптом на тромб на крака

Необясним недостиг на въздух: Ако в белите дробове се развие тромб (т.нар. белодробна емболия), това може да причини внезапен задух, болка в гърдите и ускорен сърдечен ритъм. Това е спешна медицинска помощ и изисква незабавно внимание.

Болка в гърдите или дискомфорт: В някои случаи тромб може да се образува в коронарните артерии, което води до болка в гърдите или дискомфорт - симптом, който обикновено се свързва със стенокардия или сърдечен удар. Ако почувствате болка в гърдите, незабавно потърсете медицинска помощ.

Изтръпване или слабост: Ако съсирекът наруши притока на кръв към мозъка, това може да доведе до симптоми като внезапно изтръпване или слабост в лицето, ръката или крака, обикновено от едната страна на тялото. Възможно е да се появят и затруднения в говора или разбирането на речта.

Главоболие и промени в зрението: Тромб, засягащ кръвоносните съдове в мозъка, може да причини силно главоболие, промени в зрението и дори загуба на съзнание. Ако изпитате тези симптоми, потърсете спешна медицинска помощ.

Лекар каза най-важното правило за премахване на тромб и как да го превентираме

Коремна болка: Кръвните съсиреци могат да се образуват във вените на корема, което води до коремна болка, подуване и храносмилателни проблеми. Тези симптоми могат да бъдат свързани с нарушения в кръвосъсирването или състояния като дълбока венозна тромбоза (ДВТ).

Важно е да се отбележи, че макар тези признаци да показват наличието на тромб, те могат да бъдат свързани и с други медицински състояния. Ако изпитате някой от тези симптоми, особено ако те са внезапни или тежки, от решаващо значение е да потърсите незабавно медицинска помощ. Ранното диагностициране и лечение може значително да подобри резултата и да намали риска от усложнения, свързани с тромбозата.

Да сте наясно с признаците и симптомите на тромба може да бъде животоспасяващо. Обръщайте специално внимание на тялото си и ако подозирате, че причина за дискомфорта ви може да е кръвен съсирек, не се колебайте да потърсите незабавно медицинска помощ. Навременната намеса може да предотврати сериозни усложнения и да осигури цялостното ви благополучие.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com