Лекар: Хората, които ядат тези зеленчуци, остаряват по-бавно

7221
Лекар: Хората, които ядат тези зеленчуци, остаряват по-бавно
Снимка: iStock

Консумацията на определени зеленчуци играе значителна роля по отношение на забавяне на стареенето. Това споделя руският ендокринолог и диетолог д-р Екатерина Иванникова. Тя посочва 8 зеленчука, които помагат за поддържане на красотата и младостта - кейл, моркови, зеле, спанак, брюкселско зеле, броколи, зелен грах, зелен фасул.

Най-добрите зеленчуци за забавяне на стареенето

Кейлът, или къдраво зеле, впечатлява не само с ефектния си външен вид, но и със съдържанието на протеини и аминокиселини. Тази нискокалорична храна е богата на антиоксиданти, витамини А, С и К, полезна е за сърцето и има противовъзпалителни свойства.

Следващият зеленчук, който лекарят препоръчва, са морковите. Според нея те са богати на бета-каротин, който в организма се трансформира в ретинол, витамин на младостта и красотата. В състава на кореноплода има голямо количество антиоксиданти, което го прави продукт, забавящ процесите на стареене. Яденето на моркови може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и някои видове рак, да укрепи костите, да подобри зрението и да подобри здравето на кожата и косата.

Тайната на младата кожа - яжте всеки ден по 2 лъжици от това

Също така, според лекаря, брюкселското зеле, което съдържа специфичен антиейдж антиоксидант кемпферол, е полезно в това отношение. Укрепва стените на кръвоносните съдове, предпазва клетките от оксидативно увреждане, помага за извеждането на токсините от тялото и има активно противовъзпалително действие. 

Зелето има благоприятен ефект върху работата на сърцето и стомашно-чревния тракт, укрепва имунната система и се бори с възпаленията. Може да се яде мариновано. "Ако имате проблеми с храносмилането, като метеоризъм, започнете да ядете зеле по малко, като внимателно наблюдавате здравето си “, добавя д-р Иванникова.

Друг здравословен зеленчук, който диетолог препоръчва да включите в диетата, е спанакът. Той е питателна и нискокалорична храна, богата на фибри и антиоксиданти.

Броколите съдържат сулфорафан, който е известен със своите антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти. Броколите подобряват храносмилането, полезни са за сърцето и мускулите и предпазват от рак. Многобройни изследвания са доказали мощен ефект против стареене“, казва лекарят.

Освен това специалистът говори и за ползите от зеления грах, който съдържа много протеини, както и мощни фитохимични антиоксиданти, които помагат в борбата с възпалението и предпазват от оксидативен стрес. Съдържа още витамини B, A, C, K, E, H, биотин, ниацин. Грахът може да се консумира и замразен. В същото време е по-добре да откажете консервирания грах поради солта, която съдържа.

Д-р Иванникова също така препоръчва включването на зелен фасул в диетата, който е богат на фибри, протеини и е добър източник на витамини и минерали.

Лекарят препоръчва да включите тези зеленчуци в диетата си, тъй като възрастен трябва да консумира най-малко 30 гр растителни фибри на ден. Въпреки това, ако имате някакви противопоказания и хронични заболявания, трябва да се консултирате с вашия лекар.

В заключение Иванникова подчерта, че храненето трябва да бъде балансирано, в идеалния случай коригирано под наблюдението на диетолог.

Още: Лекар: Този десерт сваля холестерола и забавя стареенето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com