Лекар: Какво количество витамин D ви е нужно, за да се радвате на крепко здраве ?

103526
Лекар: Какво количество витамин D ви е нужно, за да се радвате на крепко здраве ?
Снимка: freepik.com

Оказва се, че повечето хора не страдат от дефицит на витамин D. Особено тези, които живеят в слънчеви държави. Има редица твърдения, че този витамин се бори с различни заболявания от рак до депресия. В последно време обаче има все повече съмнения дали това е вярно.

Преди един век витамин D е признат за лек срещу рахит - детско заболяване, което води до слаби и деформирани кости. В началото на 2000 година учените започват да правят най-различни проучвания, които показват че ниските нива на витамин D могат да бъдат предпоставка за развитие на рак, сърдечно-съдови заболявания, деменция, депресия, автоимунни заболявания, респираторни заболявания, болестта на Паркинсон, фактури, деменция и др. Поради тази причина имаше твърдения, че повишаването на нивата на този витамин може да ни предпази от редица болести. Витамин D е прост витамин, който организмът ни произвежда, когато ни огрява слънчева светлина и който може да набавим и чрез хранителни добавки. Масло от черен дроб на треска също ще ви достави необходимото дневно количество витамин D.

Дефицит и излишък на витамин D - и двете състояния са опасни за здравето !

Повечето хора гледат на витамин D като на панацея и поради тази причина продажбата на хранителни добавки, които го съдържат, нарасна значително. След това обаче настъпи сериозен срив, въпреки хилядите изследвания, които свързват ниските нива на витамин D с най-различни заболявания. Да определено звучи много добре просто да си приемаме витамина по естествен начин или под формата на добавка и да се радваме на крепко здраве. Доскоро се твърдеше, че доста хора има дефицит на този витамин, но истината е, че повечето получават достатъчно количество от него.

Всичко, което трябва да знаете за дефицита на витамин D

Определено витамин D има важна роля за здравето, той помага на организма да усвоява задържане калций и фосфора, които са изключително важни за изграждането на костите. Но с изключение на някои подгрупи от населението като кърмачетата и хората с определени заболявания, останалите хора нямат нужда от добавки с витамин D. През по-голямата част от човешката история хората са си набавяли витамина от слънчевите лъчи. Интересен факт е, че ние приличаме малко на растенията, защото може да превръщаме ултравиолетовата светлина в нещо, от което организмът ни има нужда, процес, който наподобява фотосинтезата. Когато високоенергийните ултравиолетови лъчи попаднат върху кожата, те започват верижна реакция, която превръща съединение в кожата, наречено стерол, в прекурсор на витамин D. След още няколко стъпки и тази молекула се превръща във форма на витамина, която подлага усвояването на калций от червата и увеличава минерализацията на костите. Също така Витамин D укрепва имунната система и потиска възпалителните процеси в организма.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com