Лекар: Направете това и ще забравите за преяждане по празниците

4685
Лекар: Направете това и ще забравите за преяждане по празниците
Снимка: Istock

Руският диетолог д-р Дария Русанова споделя, че ефектът от преяждане по празниците е сравним с този на злоупотребата с алкохол.

Експеертът споделя, че за много хора тази част от годината се превръща в началото на многодневно преяждане. Дори след обилната консумация на храна на Бъдни вечер, Коледа и Нова година, те продължават да злоупотребяват с хапването и през януарските празници.

„Това е истинско преяждане, подобно на желаноето на за консумаиця на алкохол и е също толкова трудно да се измъкнем от него“, споделя лекарят.

Най-лесният начин за избягване на преяждането по време на празниците

Д-р Русанова назова прост ефективен начин да избегнете преяждането в новогодишната нощ - да ядете малки порции храна и да ги дъвчете старателно. Хората често не забелязват, че не дъвчат достатъчно, бързат, отхапват големи парчета и ги поглъщат недобре сдъвкани. Лекарят уточни, че при недостатъчно дъвчене започват да се появяват сигнали за насищане в организма, когато човек успее да погълне голямо количество храна.

Лекар: Всеки човек с диабет трябва да пие този чай след преяждане

„Колкото по-дълго дъвчем храната, толкова по-бързо ще бъде изпратен сигнал за ситост към мозъка и това ще ни помогне да не ядем повече от необходимото на тялото ни“, обяснява експертът.

Също така, д-р Русанова добавя,че навикът да се храните само когато се чувствате гладни, а не „когато трябва“, ви предпазва от склонността към преяждане.

„Чувството за глад е, когато започне да „засмуква“ в областта на стомаха, появява се емоционален спад и става трудно да се концентрирате“, каза специалистът.

Когато ядете храна, най-правилно е да се концентрирате единствено върху храненето. Лекарят препоръча да не се гледат клипове и телевизия по време на хранене и да не се използва смартфон. Разсеяното внимание при хранене води до факта, че човек несъзнателно яде повече. 

„Визуалният контакт с храната може да ни даде до 30 процента от чувството ни за ситост. Това се нарича психо-емоционално насищане“, каза диетологът. 

“Лесен начин да избегнете преяждането е да пиете вода. Пиенето на чиста, негазирана вода преди хранене може да ви помогне да ядете по-малко и като цяло да отслабнете. Препоръчително е да пиете чаша и половина вода на малки глътки”, казва още лекарят.

Какво да направите, ако сте преяли

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com