Лекар: Не правете това, ако се събудите около 3 през нощта

3940
Лекар: Не правете това, ако се събудите около 3 през нощта
Снимка: iStock/Guliver

Сънqт играе важна роля в нашето здраве и благополучие. Когато спим, тялото ни се възстановява и регенерира, мозъкът обработва информацията, а имунната система се заздравява. Затова е важно да получаваме достатъчно качествен сън през нощта.

Но какво се случва, когато се събудим в средата на нощта, особено около 3 часа? Всички ние сме изпитвали тази неприятна ситуация, когато не можем да заспим отново и се пробуждаме безочливо.

Според мнозина, събуждането около 3 часа сутринта е свързано със суеверия и митове. Но за лекарите това има научно обяснение. Събуждането около този час може да бъде резултат от физиологични и емоционални фактори.

Физиологични фактори:

1. Ниско ниво на мелатонин: Мелатонинът е хормонът, отговорен за регулиране на цикъла на съня. През средата на нощта, нивата на мелатонин в организма намаляват, което може да доведе до събуждане.

2. Слабо регулиране на кръвното налягане: Ако имате проблеми с кръвното налягане, събуждането около 3 часа може да бъде резултат от това. Когато се събудим, сърцето ни трябва да се адаптира към променената позиция и дейност, което може да доведе до събуждане.

Емоционални фактори:

1. Стрес и тревожност: Ако се събудите около 3 часа сутринта и не можете да заспите отново, може да има връзка със стреса и тревожността, с които се борите. Сърцето ви може да бие по-бързо, мислите ви да бъдат притеснени, а ви трябва време да успокоите ума си и да се върнете в състояние на почивка.

Лекар: Видите ли това по пръстите си - имате висок холестерол

2. Нощни кошмари и сънни парализи: Някои хора имат склонност към нощни кошмари или сънна парализа, което може да ги събуди през нощта. Това може да бъде резултат от стрес или други психологически фактори и да предизвика събуждане около 3 часа.

Сега, когато знаем някои от факторите, които могат да доведат до събуждане около 3 часа сутринта, е време да разгледаме как да се справим с тази ситуация:

  • Оставете мобилния телефон настрана: Ако се събудите и не можете да заспите отново, избягвайте да се занимавате с мобилния телефон или други електронни устройства. Светлината от тях може да подкопае производството на мелатонин и да ви направи още по-бодри.
  • Практикувайте релаксационни техники: Дишайте дълбоко и постепенно, фокусирайте се върху своята дишаща техника. Това ще ви помогне да се успокоите и да се върнете в състояние на почивка.
  • Създайте благоприятна среда за сън: Уверете се, че спалнята ви е тъмна, тиха и прохладна. Използвайте удобен матрак и възглавница, за да създадете оптимални условия за сън.
  • Избягвайте употребата на стимулиращи вещества: Избягвайте приема на кафеин и алкохол няколко часа преди лягане. Тези вещества могат да ви държат бодри и да затруднят заспиването.
  • Консултирайте се с лекар: Ако проблемът със събуждането около 3 часа сутринта продължава и ви притеснява, е добре да се консултирате с лекар. Той може да изследва вашето състояние, да открие потенциални причини и да предложи подходящи решения за подобряване на съня ви.

Не забравяйте, че качественият сън е от съществено значение за нашето здраве и добро самочувствие. Ако се събуждате около 3 часа сутринта и се борите да заспите отново, не паникувайте. Използвайте тези съвети и техники, за да се успокоите и да подобрите качеството на съня си. А ако проблемът продължава, не се колебайте да потърсите медицинска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com