Лекар разкри какво се случва с черния дроб, когато пиете бира в жегата

35850
Лекар разкри какво се случва с черния дроб, когато пиете бира в жегата
Снимка: iStock

Разхлаждането с бира в горещо време е лоша идея, според руския гастроентеролог д-р Елена Кашух. Тя споделя, че горещините тази напитка може да се отрази пагубно на организма. Специалистът обяснява, че горещото време, което провокира прекомерно изпотяване, тялото се лишава от полезни микроелементи като калий, калций, магнезий и др., които губи под формата на пот. Бирата, като алкохолна напитка, която стимулира желанието за уриниране, само изостря процеса на загуба на течности и намаляване на концентрацията на важни минерали. Освен това тя се отразява пагубно и на черния дроб. 

Пиене на бира в жегата 

„Ако неусетно превишите дозата, алкохолната интоксикация на фона на дехидратация и топлина ще бъде по-изразена и възстановяването ще отнеме повече време“, отбелязва д-р Кашух.

Лекарят добавя, че пивото, противно на общоприетото схващане, не охлажда в жегата. Според д-р Кашух под въздействието на алкохола настъпва вазодилатация. Тоест след пиене на алкохол усещането за задух и прекомерна топлина не само продължава - то може да се засили.

Медикът добави, че хората със съществуващи чернодробни и сърдечни заболявания изобщо не трябва да пият алкохол.

Лекар разкри как бирата влияе на черния дроб

"Пенливата алкохолна напитка, консумирана особено в горещините, създава допълнителна тежест върху черния дроб и сърдечно-съдовата система“, подчертава експертът.

Д-р Кашух също припомня, че коментираната напитка е източник на допълнителни калории. Нейната редовна консумация може да доведе до наднормено тегло.

При системна злоупотреба с напитката се появяват разширени вени и това се отразява негативно на сърцето. Сърдечните контракции стават по-чести, възниква аритмия, налягането се повишава. Физическото натоварване става все по-трудно поносимо, появява се задух. Бирените алкохолици са по-склонни да развият коронарна болест на сърцето. Намаляването на контрактилитета на сърдечния мускул води до сърдечна недостатъчност. В резултат на това смъртността от инсулт се удвоява.

Пивото въздейства различно на мъжкото и женското тяло. Жените се напиват два пъти по-бързо от мъжете, а за две-три години се пристрастяват към напитката. Мъжете се пристрастяват към напитката след три до пет години. Редовността на употребата на тази напитка е от голямо значение в случай на пристрастяване.

Тя съдържа фитоестроген, който е растителен аналог на женския полов хормон прогестерон. В мъжкото тяло при редовна консумация на напитката започва да се отделя вещество, което потиска производството на метилтестостерон, основният мъжки полов хормон. В резултат на това започват да се произвеждат женски полови хормони. Появяват се следните признаци: млечните жлези растат, тазът се разширява, количеството на космите по тялото и лицето намалява, тембърът на гласа се променя, мускулната маса намалява, появява се „бирено коремче“ и мазнините се отлагат по бедрата и талията, потентността намалява.

Още: Бира - вдига или сваля кръвното

Важно: Информацията е предоставена за справка. Тя не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com