Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри какво ще се случи с кръвта ви, ако не пиете достатъчно вода

10 февруари 2024, 07:45 часа

Консумацията на недостатъчно вода влияе негативно не само на състоянието тялото, но и на кръвта. Руският диетолог д-р Наталия Денисова припомни опасността от сгъстяване на кръвта, което възниква поради дехидратация на тялото.

Дехидратация - как влияе на кръвта

Диетологът припомни колко е важно да се пие достатъчно чиста питейна вода. Лекарят отбелязва, че хората, които пият малко течност без захар, стават податливи на тромбоза, тъй като липсата на вода води до слепване на тромбоцитите и появата на кръвни съсиреци.

Колко вода трябва да пиете, за да отслабнете - отговор на диетолог

Д-р Денисова добавя, че наличието на кръвни съсиреци в артериите и вените на тялото повишава риска от опасни усложнения. Ако кръвен съсирек се откъсне от мястото си на закрепване и навлезе в кръвообращението, той може в даден момент да попадне в съд, захранващ сърцето или мозъка - запушването му ще доведе до инфаркт или инсулт. Появата на такива кръвни съсиреци е следствие от сгъстяване на кръвта, което също се улеснява от лоши навици - например нежелание да се пие вода, каза експертът.

„Ако изключим генетичната предразположеност и някои заболявания, тогава плътната кръв при здрав човек е признак на дехидратация. Поради липса на течност тромбоцитите започват да се слепват, отлагат се в съдовете и образуват кръвни съсиреци. Внимавайте какво и колко пиете“, споделя препоръката си диетологът .

Според д-р Денисова дневно трябва да се консумират до 2 литра течност. В същото време кофеиновите и алкохолните напитки не са препоръчителни течности за пиене, тъй като те допринасят за по-интензивното отстраняване на водата от тялото.

„Един от рисковете от сгъстяване на кръвта и кръвни съсиреци е високата консумация на кофеин, независимо под каква форма“, казва лекарят.

Д-р Денисова допълва, че чайовете се считат за течност само когато се варят леко.

Освен това лекарят информира, че рискът от тромбоза се увеличава от активно консумираните мазни храни (особено животински), както и кисели краставички, витаминен и минерален дисбаланс.

Основни причини за образуването на тромби

Има три основни фактора за образуване на тромби.

  • Увреждане на съдовата стена (в резултат на нараняване, операция и неправилно хранене (образуват се холестеролни плаки), инфекция, вдигане на тежести, раждане и др.).
  • Нарушение на кръвосъсирването (склонност към повишено съсирване). Промени в съсирването на кръвта могат да възникнат поради метаболитни нарушения или хормонален дисбаланс.
  • Стагнация на кръвта .Това се случва, когато човек остане неподвижен дълго време в едно положение (например пред компютъра, на седалката на самолета или прикован към леглото).
  • Рисковата група включва и хора с разширени вени, наднормено тегло, лоши навици, водещи пасивен начин на живот, както и хора над 60 години.ю

Лекар разкри как е правилно да се пие вода преди лягане

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес