Лекар разкри кой трябва да пие омега-3 мастни киселини

3743
Лекар разкри кой трябва да пие омега-3 мастни киселини
Снимка: iStock/Guliver

Руският кардиолог д-р Ирина Мурадян споделя, че приемът на омега-3 мастни киселини не влияе върху риска от развитие на сърдечни заболявания. Въпреки това, в някои ситуации добавките с тези мастни киселини могат да помогнат.

Кой трябва да пие омега-3?

“Тази добавка трябва да се приема по време на лечение на дислипидемия, за да се намалят нивата на триглицеридите. Трябва обаче вече да приемате статин. Освен това мастните киселини се препоръчват като вторична профилактика при пациенти с риск от фатални аритмии. Само лекар може да определи това състояние. Коментираната мастна киселина може също да допълни лечението на хронична сърдечна недостатъчност”, казва лекарят.

7-те най-добри растителни източника на омега-3 мастни киселини

Кардиологът предлага да обмислите вариант за прием на тази добавка, ако ядете по-малко от 240 грама риба на седмица.

Сред източниците на омега-3 специалистът посочва още растителни масла (ленено), риба, морски дарове и водорасли. Отглежданата в развъдници риба има 8 до 14 пъти по-малко мастни киселини от дивата риба. Полезните свойства се губят и при продължително съхранение, замразяване и пържене на риба.

Роля и значение на омега-3

Омега-3 мастните киселини включват следните компоненти:

  • Докозахексаенова киселина (DHA): по значимост заема водеща позиция, най-високо е съдържанието й в мазните риби и различни морски дарове. Киселината предотвратява развитието на сърдечно-съдови заболявания, стимулира метаболизма и регулира емоционалния фон.
  • Ейкозапентаенова киселина (EPA): може да се намери само в храни от животински произход, главно говеждо, мазна риба и морски дарове. Ейкозапентаеновата киселина укрепва имунната система, повишавайки антиоксидантните свойства на тялото ни.
  • Алфа-линоленова киселина (ALA): среща се не само в риба и морски дарове, но и в растителни храни, като соя, боб, ядки и производни масла. Алфа-линоленовата киселина стабилизира кръвното налягане и функционирането на сърдечно-съдовата система, подобрява състоянието и вида на кожата, косата и ноктите.

Без тези три полиненаситени мастни киселини тялото ни няма да функционира пълноценно. Всички системи на тялото, процеси на нервната, имунната, сърдечно-съдовата система, метаболизъм без Омега-3 киселини се нарушават и водят до сериозни последствия.

Омега-3 мастните киселини имат неоспорим ефект върху човешкото тяло. Те са важни за пълноценното функциониране на мозъка, кръвообращението, нервната система и правилния метаболизъм. Те подобряват вискозитета на кръвта, подпомагат активността на левкоцитите, намаляват концентрацията на хомоцистеин - натрупване на аминокиселина, което води до тромбоза.

Омега-3 стимулират имунната система, имат противовъзпалителни свойства, укрепват естествената защитна бариера срещу бактерии и вируси, доставят кислород на тъканите и клетките и активират производството на хормони, които участват във всички биохимични клетъчни процеси. Те образуват мъжките репродуктивни клетки, мембранните на невроните в мозъка, както и ретината на очите, поддържат подвижността на ставите и облекчават болката при артрит и артроза.

Какво се случва с тялото след цяла година прием на Омега 3 и витамин D

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: НЕ пропускайте закуската и вечерята

5 мита за плодовете и отслабването, в които трябва да спрете да вярвате

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com