Лекар разкри защо бирата е по-коварна от твърд алкохол

37521
Лекар разкри защо бирата е по-коварна от твърд алкохол
Снимка: iStock

Руският нарколог д-р Татяна Клименко опроверга стереотипа, че бирата е по-безопасна алкохолна напитка от по-силния алкохол. Много хора смятат така, защото съдържанието на етанол в коментираната напитката е доста слабо. С нея обаче трябва много да се внимава. Според експерта тя е дори по-вредна от водката.

Бирата - по-вредна от твърд алкохол

При пиенето на пенливата напитка психологическата зависимост се развива много по-рано и по-бързо, отколкото при пиенето например на водка. Това се дължи на факта, че тази алкохолна напитка не само предизвиква състояние на еуфория, но също така има подчертан ефект върху вкусовите рецептори, което значително ускорява формирането на психическа зависимост.

Въпреки факта, че съдържанието на етилов алкохол в пивото варира в зависимост от вида от 3-7% до 12%, когато се консумира, макар и за малко по-дълъг период от консумацията на водка, се развива синдром на махмурлук, който може да да бъде не по-малко тежък, отколкото при пиене на по-силни алкохолни напитки.

Бира: Учени разкриха в какво количество е полезна за червата

При пиене на пенливата напитка толерантността към нея се увеличава доста бързо. Увеличаването на толерантността се проявява в това, че за да се получи същият еуфоричен ефект, е необходимо да се консумира все повече и повече от нея. Затова пивото обикновено се консумира в големи количества.

В случая поради повишеното водно натоварване кръвообращението се забавя, което води до разширяване на вените и увеличаване на размера на сърцето - така нареченото бирено сърце. Съдържащият се напитката кобалт замества калция в сърдечния мускул, което води до намаляване на неговата контрактилност и развитие на сърдечна недостатъчност.

„Отмиването“ на калий и магнезий от тялото води до нарушения на сърдечния ритъм, суха кожа, болка в мускулите на прасеца, слабост в краката, раздразнителност, депресивни състояния и лош сън. Ендокринните нарушения се развиват със сериозни промени в репродуктивната сфера. При мъжете млечните жлези се увеличават, при жените гласът става по-груб и се появява окосмяване над горната устна.

В процеса на ферментация при производството на пивото се образуват алдехиди, метанол и естери, които имат токсични свойства. Съдържанието им в пенливата напитка е десетки и стотици пъти по-високо от нивото на допустимата им концентрация, например във водката. Следователно в резултат на нейната консумация се развива токсично увреждане на черния дроб.

Някои хора свързват пиенето на пенливата напитка с гледане на спорт, като футбол. Но в този случай те получават удоволствие не от пивото, а от гледането на спортно събитие. В случая пиенето на пенливата напитка има характер на поредица от автоматизирани действия. 

Лекарят споделя, че биреният алкохолизъм е по-труден за лечение, тъй пристрастяването към вкуса и миризмата на напитката изострят психологическата зависимост. Ефектът от нейната консумация и тютюнопушенето може да се сравни с престоя в зона с висока радиация. Първоначално човек няма специфични оплаквания, всички проблеми възникват след известно време.

Още: Бира: Ендокринолог разкри защо хората над 40 години НЕ трябва да пият тази напитка

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com