Лекар: Сутрин яжте яйцата с това за сваляне на холестерола и чисти съдове

88833
Лекар: Сутрин яжте яйцата с това за сваляне на холестерола и чисти съдове
Снимка: Istock

Един от продуктите, които ефективно поддържат здравето на черния дроб и предотвратяват отлагането на така наречения „лош“ холестерол върху съдовите стени, са пилешките яйца. Руският диетолог д-р Алексей Ковалков препоръчва консумацията им на закуска, но за да имат гореспоменатия ефект, според него, те задължително трябва да се комбинират с други храни.

„Консумирайте бъркани яйца (с минимално количество масло, без хрупкава коричка) с билки и домати. Последните съдържат ликопен, който е мощен антиоксидант, намаляващ и риска от рак и сърдечни заболявания. Също така съдейства за запазане на съдовото здраве“, пояснява експертът.

Други ползи от яйцата

Те могат да предотвратят развитието на атеросклероза. Въпреки това, лекарят отбелязва, че при общо повишени холестеролни нива в кръвта трябва да сте по-внимателни с продукта, като ограничите консумацията на яйчни жълтъци до 2-3 седмично.

Лекар: Това са най-полезните яйца за възрастните хора

"Стандартът за аминокиселинен състав е яйчен белтък. Това е идеална закуска", отбелязва д-р Алексей Ковалков, като отбелязва, че това е чудесна опция за тези, които искат да отслабнат.

Той допълва, че яйцето е ценен хранителен продукт - 100 g съдържат 13 g чист протеин. Яйчният белтък се усвоява много по-бързо и лесно от организма, благодарение на структурата си. Съдържа пълен набор от аминокиселини, които са най-силните антиоксиданти. Например, лецитинът ефективно поддържа здравето на черния дроб и предотвратява отлагането на холестеролни плаки върху съдовите стени.

Яйчният жълтък е една малка „съкровищница“, съдържаща всички възможни полезни вещества, необходими за развитието на едно пиле. Приемайки го, човек получава мощен заряд от витамини и макроелементи - включително омега-3, фолиева киселина, витамини А, К, Е, В12, селен, калций, фосфор, биотин. Яйцето съдържа и холин, който има благоприятен ефект върху работата на нервната система. А каротеноидите в състава му предотвратяват свързаната с възрастта загуба на зрението, включително катаракта.

Но лекарят припомня още, че яйчените черупки могат да бъдат замърсени с инфекциозни агенти - бактерии от рода Salmonella и вируса на Influenza virus A, който причинява развитието на птичи грип. Експертът отбелязват, че всяко яйце трябва да се измива старателно преди готвене. Продуктът трябва да се съхранява с острия край надолу. Това ще помогне на жълтъка да остане в центъра и да не докосва въздушния слой, който запълва тъпия край.

Диетологът препоръчва този продукт да се съхранява само в хладилник - това ще избегне размножаването на патогенни микроорганизми. Ако яйцето се измие преди това, то не може да се съхранява повече от 12 дни.

Още: Учени разкриха по колко яйца на ден предпазват от диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com