Лекар: Тази храна отключва най-бързо възпаление в червата

1639
Лекар: Тази храна отключва най-бързо възпаление в червата
Снимка: iStock/Guliver

Оплакванията относно неизправности във функцията на червата и целия храносмилателен тракт са доста често срещан проблем в нашето съвремие. Три са основните компоненти, които провокират тази ситуация. Дисфункцията и възпалението на червата се дължат на лошото качество на водата, заседналия начин на живот и излишъка от „нездравословна“ храна, според руския гастроентеролог и ендокринолог д-р Диляра Лебедева.

Най-вредната храна за червата

„Никаква здравословна храна или хранителни добавки няма да се абсорбират в тялото, докато не изчистите диетата си от такива продукти“, казва лекарят.

Специалистът обяснява, че консумацията на „нездравословна“ храна провокира стомашно-чревно дразнене и повишава кръвната захар. Освен това храните, които носят краткотрайно удоволствие, натоварват панкреаса и черния дроб. „Бонус“ са мастните натрупвания и хепатозата. Като най-вредна в това отношение лекарят посочва всяка храна, която съдържа добавена захар.

Това е най-полезната подправка за червата след 40 години

Първото нещо, с което трябва да започнете, за да помогнете на тялото си да функционира нормално, е да пиете повече чиста вода. Трябва да пиете обикновена вода, а не напитки. Най-простото нещо е да настроите будилника на телефона си на интервали от 2-3 часа. Веднага щом чуете алармата, изпийте половин чаша вода", съветва д-р Лебедева, като подчертава, че важно е да се прецени не само количеството, но и качеството на водата, за да не попаднат заедно с течността токсични вещества, паразити и бактерии.

Що се отнася до храните, които най-бързо предизвикват възпалителния процес, тези със захар заемат едно от първите места. Този стимулант принуждава органите да работят усилено и след това „тихо се крие“ в мастните натрупвания не само на талията, но и на вътрешните органи. Увеличаването на „дозата” води до по-големи разрушения в организма.

Хранителните добавки, оцветителите и подобрителите на вкуса, които доставят почти цялата Менделеева таблица на човешкото тяло, могат да бъдат получени чрез консумация на бургери, сода, чипс и други бързи храни. По-добре е всичко това да се премахне от диетата, подчерта специалистът.

Още вредни свойства на захарта

Тя предизвиква прекомерно производство на допамин , подобно на лекарство. Рязък скок на глюкозата в мозъка предизвиква необходимостта от допълнителна доза и мозъкът не разграничава този призив за храна от истинския глад.

Още един любопитен факт: провокирайки със сладкото непрекъснато отделянето на ендорфини, довеждаме организма дотам, че той спира да ги произвежда сам. Това означава, че промените в настроението, раздразнителността и агресивността ще се появят веднага щом тялото вече няма достатъчно захар, за да произвежда ендорфини.

Захарта има отрицателен ефект върху жизненоважни органи. Витамините от група В се отмиват от тялото, балансът на фосфор и калций се нарушава, възникват проблеми със сърцето, бъбреците, панкреаса и други органи.

Ако редовно страдате от главоболие, липса на енергия, спите лошо, не можете да се отървете от обриви по лицето, мазна кожа и проблеми с косата - опитайте, ако не да го премахнете напълно, то поне намалете количеството захар, което консумирате.

Яденето на захар води до наднормено тегло и по-бързо стареене на кожата.

Този плод чисти червата и предпазва от атеросклероза

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com