Лекар: Тази напитка сваля холестерола и подобрява настроението, пийте я всяка есен

19813
Лекар: Тази напитка сваля холестерола и подобрява настроението, пийте я всяка есен
Снимка: iStock

Консумацията на определена напитка не само сваля холестерола, но и е изключително полезна през есента, когато често страда не само нашият имунитет, но и настроението ни.

Диетологът, доктор на медицинските науки Мариат Мухина изброи напитките, които са най-здравословни през есента. На първо място експертът препоръчва безалкохолни плодови и горски пуншове, чай с цитруси.

Напитката, която сваля холестерола

„Пригответе безалкохолни пуншове на базата на горски плодове. Можете да поставите там ябълки, портокали, да добавите джинджифил, канела на вкус и да разредите всичко с мед. Използвайте стевия или трехалоза като подсладител. Последният не натоварва панкреаса. Такива напитки са много ободряващи. Чаено-цитрусовите напитки с лимон, портокал, канела активират обмяната на веществата, тонизират тялото, затоплят, възстановяват имунитета, подобряват кръвообращението, премахват излишния холестерол, активират храносмилането и подобряват настроението“, споделя експертът.

Лекар: Този евтин плод сваля холестерола и чисти червата

Освен плодови пуншове, диетологът препоръчва соковете от моркови и цвекло, които също ще помогнат в борбата с есенната депресия. В допълнение, много полезни са плодовите напитки, приготвени от боровинки, които съдържат много антиоксиданти и витамин С.

Боровинките съдържат изобилие от полезни елементи: въглехидрати, калий, магнезий и фосфор. Не забравяйте за органичните киселини, желязото, медта и други минерали. Пантотеновата киселина, която насърчава по-добрия метаболизъм, също се съдържа в боровинките, както и всички видове витамини: А, С, В1, В6, витамин РР.

Освен това те съдържат пектини, които прочистват червата от токсини и метални соли.

Боровинките са отличен антисептик и естествен антибиотик. При лечение на кашлица или възпалено гърло се използват боровинки, които помагат благодарение на своите полезни свойства. Използват се както самите плодове, така и отвара от листата.

Стомашно-чревният тракт също се повлиява положително от консумацията на боровинки. Стомашни заболявания и колит се лекуват със сок и отвара, пресни и сушени плодове. Интересното е, че запекът се лекува с пресни боровинки, а деарията – със сушени.

Боровинките съдържат вещества, които имат дезинфекциращ ефект върху стомаха. В същото време благодарение на консумацията им се подобрява чревната микрофлора и се предотвратяват гнилостните процеси в червата.

Боровинките имат противовъзпалително действие и се използват при заболявания на жлъчния мехур и черния дроб.

Полезните свойства на боровинките могат да се проявят и при заболявания на пикочно-половата система. В древността лечителите препоръчвали боровинките за регулиране на менструалния цикъл. Днес препарати на базата на боровинки се борят със заболявания на пикочния мехур и бъбреците.

Още: Висок холестерол и висока захар - тези евтини зеленчуци чистят кръвта от тях

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрата пролетна билка за сърцето и черния дроб

Какво ще се случи със сърцето ви, ако спрете да пиете кафе

За какво е полезна ментата?

18 ефективни начина за сваляне на кръвното

Тиквички - как влияят на холестерола

Зъболекар: Никога НЕ правете това нещо, когато си миете зъбите

По колко плодове на ден свалят холестерола

Ако имате тези симптоми, може да страдате от рефлукс

По колко череши и кога могат да се ядат при диабет?

Лекар: Хората с тези заболявания трябва да ядат само сух хляб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com