Лекар: Тази подправка е най-ефективна за сваляне на холестерола

46615
Лекар: Тази подправка е най-ефективна за сваляне на холестерола
Снимка: iStock

Използването на подправки в ястията намалява употребата на сол и мазнини, което е много полезно за много здравословни състояния, особено за тези хора, които имат проблеми с повишен холестерол.

Най-добрата подправка при висок холестерол 

"Няма храни и подправки, които могат да излекуват високия холестерол, но има вероятност някои храни да окажат значително влияние върху понижаването му. В това отношение се откроява канелата. Високият холестерол е свързан с високи нива на глюкоза, а канелата доказано помага за намаляване на захарта. Ако имате проблеми с холестеролните нива, препоръчвам ви да включите подправки като канела, лют червен пипер , чесън, джинджифил и куркума в диетата си “, съветва диетологът Джордан Хил, пише Yahoo Life.

Този зеленчук ускорява метаболизма, сваля холестерола и захарта

Експертът споделя, че канелата е изследвана през последните години за нейните полезни ефекти върху тялото - от понижаване на кръвната захар и липидите до намаляване на възпалението.

"Изследователите са провели 15 контролирани проучвания, в които участниците са приемали канела на прах или екстракт в дози от 1 до 6 грама. Бяха включени над хиляда участници с диабет тип 2 и се стигна до заключението, че в сравнение с плацебо групата, групата с канела е намалила нивата на холестерола и триглицеридите. Резултатите от изследването са публикувани в Frontiers in Psychology", казва експертът.

Канела и лекарства

"Ако приемате лекарства за контролиране на високите холестеролни нива или лекарства за понижаване на глюкозата, наложително е да говорите с Вашия лекар, ако възнамерявате да използвате добавки с канела. Що се отнася до нейното добавяне към храната, то може да бъде полезно, но не трябва да се прекаляв. Максималната дневна доза е една чаена лъжичка. Някои видове канела съдържат кумарин, съединение, което може да има отрицателен ефект върху черния дроб, ако се приема в големи дози", казва диетологът.

„Възможностите са безкрайни, когато става въпрос за използване на подправката. Добавете я към маринати, супи, яхнии, сложете я в кафе, в тесто за палачинки, поръсете я върху вашето мюсли“, съветва д-р Хил.

Други храни, които понижават холестеролните нива

Качеството на диетата е важно за понижаване на холестеролните нива. Включването на голямо разнообразие от зеленчуци, бобови растения, ядки, семена и плодове увеличава приема на фибри, което е от ключово значение за понижаване на липидите.

„Избирайте протеини с ниско съдържание на наситени мазнини. Изберете пилешко, пуешко, риба и протеини на растителна основа като тофу“, казва д-р Хил. Той препоръчва умерена консумация на червено месо и сирене, както и изключване на алкохола и включване на редовни упражнения.

Каква е нормата на холестерола при хората над 60 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Специалистите ги наричат "вторият ни мозък": 4 начина, с които ще си осигурите по-добър живот

7 предупредителни знака, че сме психически и емоционално изтощени

Топ 7 на най-добрите чая, които помагат за отслабване

Какво трябва да направим, ако пулсът ни е нисък?

Кафе за отслабване - преди или след хранене трябва да се пие

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com