Лекар: Тези 2 вида чай борят с високия холестерол

33085
Лекар: Тези 2 вида чай борят с високия холестерол
Снимка: pixabay.com

През последните години високите нива на холестерола се превърнаха в сериозен проблем за здравето поради връзката им с различни сърдечносъдови заболявания. Нови изследвания обаче показват, че включването на някои видове чай в ежедневието ви може да помогне в борбата с високите нива на холестерола и да насърчи здравето на сърцето. Сред безбройните налични възможности два вида чай са показали обещаващи резултати в борбата с високия холестерол: зелен и черен чай.

Зеленият чай, известен с многобройните си ползи за здравето, отдавна се слави със способността си да намалява нивата на холестерола. Богат на катехини, вид антиоксидант, зеленият чай помага да се предотврати усвояването на холестерола в червата, като по този начин се понижават общите нива в кръвта. Проучванията показват, че редовната консумация на зелен чай може да доведе до намаляване както на общия холестерол, така и на LDL (липопротеин с ниска плътност) холестерола, известен като "лош" холестерол. Чрез повишаване на нивата на HDL (липопротеини с висока плътност) холестерол, или "добрия" холестерол, зеленият чай осигурява защитен ефект срещу развитието на сърдечни заболявания. За да се извлекат максимални ползи, експертите препоръчват да се консумират от три до пет чаши зелен чай на ден.

По подобен начин черният чай, най-широко консумираният сорт чай в света, също е показал потенциал в борбата с високия холестерол. Черният чай съдържа флавоноиди, друг вид антиоксиданти, които проявяват свойства за понижаване на холестерола. Флавоноидите в черния чай спомагат за потискане на окислението на LDL холестерола, като намаляват риска от образуване на плаки в артериите. Освен това черният чай подобрява функционирането на кръвоносните съдове, като спомага за по-доброто кръвообращение и намалява риска от образуване на кръвни съсиреци. Като включите две до четири чаши черен чай в ежедневието си, можете да се възползвате от ползите, които той предлага за понижаване на холестерола.

Както зеленият, така и черният чай притежават и други полезни за здравето свойства. Те са богати на полифеноли, които имат противовъзпалително действие и допринасят за цялостното здраве на сърдечносъдовата система. Освен това естествените съединения, открити в тези чайове, проявяват антиоксидантни свойства, като предпазват организма от оксидативен стрес и намаляват риска от хронични заболявания.

Макар че зеленият и черният чай предлагат обещаващи ползи, важно е да се отбележи, че те не са самостоятелни решения за високия холестерол. Здравословният начин на живот, включващ редовни физически упражнения, балансирана диета и подходящи лекарства, ако е необходимо, трябва да бъде в основата на всяка стратегия за понижаване на холестерола. Въпреки това включването на тези два вида чай в ежедневието ви може да бъде ценно допълнение към усилията ви в борбата с високия холестерол.

Зеленият и черният чай се превърнаха в мощни съюзници в борбата с високия холестерол. Техните понижаващи холестерола свойства, съчетани с антиоксидантното и противовъзпалителното им действие, ги правят полезни за цялостното здраве на сърдечносъдовата система. Като се наслаждавате на няколко чаши зелен или черен чай дневно, можете да направите стъпка към намаляване на нивата на холестерола и насърчаване на по-здраво сърце. Не забравяйте, че винаги се консултирайте със здравен специалист за индивидуални съвети и насоки относно управлението на нивата на холестерола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com