Лекар: Тези подправки блокират заболяванията на стомаха и червата

94957
Лекар: Тези подправки блокират заболяванията на стомаха и червата
Снимка: iStock/Guliver

Подправките влияят положително не само на общото състояние на организма, но и предпазват от опасни заболявания, включително от такива на стомаха и червата. Диетологът Елена Соломатина изброява тези от тях, които могат да се използват, за да се спре развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт. Списъкът с тези подправки включва джинджифил, розмарин, куркума, чесън, мента.

Подправките, които предпазват стомашно-чревния тракт 

Специалистът уточнява, че някои от тях могат да облекчат състоянието и да ускорят възстановяването на пациенти със стомашно-чревни заболявния. 

Д-р Соломатина препоръчва консумация на повече джинджифил, както пресен, така и сушен, смлян или захаросан.

Лекар: 4 начина да забравите за проблемите с червата

Розмаринът е отличен източник на антиоксиданти. Трябва да се използва от тези, които са започнали рязко да губят тегло и са загубили апетита си. Подправката в комбинация с черен чай ще помогне за успокояване на стомаха.

По отношение на розмарина той съдейства за подобряване на храносмилането. Съдържа много диетични фибри, които помагат за нормализиране на работата на стомаха и червата. Редовната консумация на розмарин може да подобри съня, да намали раздразнителността и да повиши концентрацията. Магнезият и витамините от група В имат благоприятен ефект върху нервната система. Розмаринът също така съдържа витамин А, който може да помогне за забавяне на прогресията на очни заболявания, свързани с възрастта.

Куркумата може да предпази и от рак. Съдържащото се в него вещество куркумин има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Ползите от куркумата са потвърдени от много изследвания. Растението има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, подобрява мозъчната функция, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Куркумата може да се използва за профилактика на болестта на Алцхаймер, помага при артрит и в борбата с депресията, а също така забавя процеса на стареене в организма.

Чесънът намалява и риска от рак на стомаха, дебелото черво, хранопровода, панкреаса и гърдата. Съдържа сяра, аргинин, олигозахариди, флавоноиди и селен. Но не трябва да се консумира в процес на обостряния на заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като води до дразнене на лигавицата.

Ментата е лечебно растение, което се използва и като подправка. Помага при стомашни неразположения, спазми и диария. Ментата действа като естествен антиоксидант, който се бори със свободните радикали, образувани по време на метаболизма. Те провокират активността на раковите клетки, ускоряват стареенето на организма и задействат разрушителни механизми. На второ място, билката мента може да има терапевтичен и профилактичен ефект в няколко посоки едновременно:

  • успокояващо - отпуска нервните центрове, облекчава психологическия стрес;
  • противовъзпалително - потиска действието на ензима COX-2, който е отговорен за синтеза на медиатори на болка и възпаление

 Също така лекарят препоръчва употребата на още една билка. Лайката подобрява съня, а също така се препоръчва да изплакнете устата си с отвара от растението за предотвратяване и лечение на язви в устната кухина. Чаят от лайка облекчава стомашни спазми и ефективно отпуска гладката мускулатура на червата.

Кои са най-вредните храни за дебелото черво?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com