Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Тези зеленчуци сгъстяват кръвта

18 май 2023, 18:20 часа

Хиперкоагулацията (сгъстяването на кръвта) е сериозен проблем, който може да доведе до много лоши последствия. Може да възникне на фона на хронично възпаление, генетични мутации, поради излишък на червени кръвни клетки или протеини.

"Недохранването, лошите навици, особено тютюнопушенето, могат да поставят начало процеса", казва руският лекар Николай Медведев.

Учени разкриха какво се случва с кръвта на хората, които пият алкохол

Специалистът допълва, че оплаквания като често виене на свят, главоболие, прояви на слабост, високо кръвно налягане, замъглено зрение, безпричинна поява на хематоми, при жените - спонтанни аборти, може да издават сгъстяване на кръвта. Въпреки това, хиперкоагулацията може да бъде напълно асимптоматична, но междувременно до образуването на кръвен съсирек или тумор.

"Ако прегледите и тестовете покажат нарушения на кръвосъсирването в организма, тогава лекарят ще предпише антитромбоцитна или антикоагулантна терапия. Но преди всичко е необходимо да промените начина си на живот, в противен случай няма да има ефект. По-специално, е необходимо да се откажете от лошите навици и да пиете повече вода (един и половина до два литра на ден)", допълва лекарят.

Трябва също така да се има предвид, че някои вещества, съдържащи се в определени храни, намаляват или дори неутрализират ефекта на тези лекарства. Много е важно да се избягва прием на големи количества витамин К.

Това са най-добрите храни и напитки за пречистването на кръвта от холестерола и захарта

Зеленчуците, които сгъстяват кръвта 

"Витамин К1 се съдържа в храни от растителен произход. Ако страдате от нарушение на кръвосъсирването, премахнете от диетата си тъмнозелени листни зеленчуци като магданоз, босилек, кориандър, спанак, маруля, зелен лук, броколи, бяло и китайско зеле. Изключете също сини сливи, корен от целина, кашу и кедрови ядки от вашата диета. В допълнение, нар, киви, боровинки, къпини също могат да ви навредят", споделя лекарят.

Специалистът допълва, че витамин К2 се намира в животински продукти. В големи количества той се съдържа в телешки и гъши дроб, пилешко месо.

Сдъвчете тази подправка преди лягане и вижте какво ще се случи с кръвта ви

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес