Лекар: Това е най-коварната закуска за панкреаса

35667
Лекар: Това е най-коварната закуска за панкреаса
Снимка: iStock/Guliver

Закуската е едно от най-важните хранения за деня, но някои храни привидно “маскирани” като полезни, могат да се окажат вредни не само за цялото тялото, но и конкретно за панкреаса.

Най-вредната закуска за панкреаса

Сладките кисели млека и извара, сокове и нектари, нискомаслените млечни продукти, инстантниет зърнени закуски не са най-добрият вариант за закуска. Както съобщава руският лекар и диетолог д-р Лиза Атенская по един или друг начин всички тези продукти са свързани с консумацията на захар. Например, подсладената извара и плодовото кисело мляко съдържат много захар: съдържанието й в някои случаи може да достигне до 15%. Към храните с ниско съдържание на мазнини често се добавят и подобрители за подобряване на вкуса им. И това в много случаи са различни захари.

Лекар: Това е най-добрата зимна закуска за затопляне на тялото

Лекарят посочва, че инстантните зърнени закуски също не са най-добрата опция. Те обикновено са силно натрошени и запарени, което значително намалява хранителната им стойност. Всъщност, консумирайки такава закуска, човек насища тялото си с „празни калории“.

„Освен това те съдържат захар, подобрители на вкуса, синтетични аромати и други добавки, които подобряват миризмата и вкуса им“, отбелязват експертите.

В допълнение, не само храните, съдържащи захар, влияят негативно върху теглото и тялото като цяло, което впоследствие причинява проблеми с панкреаса. Органът „не харесва“ мазни храни, ако има твърде много в диетата. Редовната консумация на хляб, сирене и масло за закуска е малко вероятно да бъде от полза. Благодарение на високото съдържание на холестерол и триглицериди, тази комбинация от продукти увеличава натоварването на панкреаса и ускорява развитието на атеросклероза на кръвоносните съдове. “От гледна точка на комбинацията от мазнини и захар, трябва да внимавате с продукт като мюсли. Ако желаете да консумирате овесени ядки на закуска, добре е да ги приготвите сами у дома. В допълнение към голямото количество захар, готовото мюсли съдържа твърде много мазнини под формата на растителни масла“, съобщава експертът и добавя, че посоченото количество ядки и сушени плодове на състава на опаковката невинаги отговаря на действителното съдържание.

“Гранола и мюсли със захар, бързо приготвящи се овесени ядки, печива от рафинирано брашно, пържени картофи и бял ориз са почти напълно лишени от фибри и повечето витамини и минерали, поради което се препоръчва да ги сведете до минимум в диетата си”, отбеляза диетологът д-р Лиза Атенская.

Учени: Закуската по това време предпазва от инфаркт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със спецалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com