Лекар: Това са напитките, които всички мислим за полезни, но те не са

23698
Лекар: Това са напитките, които всички мислим за полезни, но те не са
Снимка: iStock

По пътя към идеалното тяло и доброто здраве, много хора започват да пият повече вода или други напитки, богати на витамини. Например, прясно изцедени сокове, растително мляко, вода с лимон и т.н. Но всъщност не всички те са толкова здравословни, колкото се твърди

Диетологът Оксана Дмитренко назова пет течни „еликсира на здравето и младостта“, които лесно могат да бъдат заменени с обикновена вода и резултатът ще бъде същият. Те включват пресен сок, бадемов сок, течности с нулево съдържание на калории и захар, кокосова вода, спортни напитки. 

5 напитки, които не са толкова полезни

Пресен сок - според лекаря единствената вярна информация за него, която лесно се намира в интернет е, че  е по-здравословен от соковете от магазина.

Лекар: Това са 3-те най-добри напитки за бързо сваляне на кръвното

"Не мога да споря с това. Но всички други твърдения за фрешовете са просто реклама. Например, за разлика от естествените плодове, соковете не съдържат фибри, които са полезни за стомашно-чревния тракт, но имат повече захар в една чаша, отколкото трябва да ядете на ден. Ако не планирате да се разделите с плодовете, опитайте се да ги ядете в нормалното им състояние. Утолете жаждата си с обикновена вода", съветва експертът.

"Бадемово мляко - вегетарианците го наричат може би най-добрата алтернатива на кравето мляко. Но всъщност би било пресилено да наречем напитката изключително здравословна. И ето защо. В млякото от магазина няма да намерите здравословни протеини, витамини и минерали, които са в изобилие в бадемите. Тъй като съставът на продукта не е естествен, а е пълен с добавки, стабилизатори и подобрители. Ако искате да си набавите витамини, диетологът препоръчва да ядете ядки, а ако изпитвате жажда, пийте негазирана вода", казва експертът.

"Напитки, на етикетите на които пише „0 калории, 0 захар“ - изглежда вече всички знаят, че този надпис е просто рекламен трик. Содата съдържа както захар, така и калории. Но няма никакви полезни вещества. В крайна сметка в състава няма нищо естествено. Просто прочетете етикета по-внимателно", съветва д-р Дмитренко.

Кокосовата вода е още една от основните съвременни тенденции в областта на здравословния начин на живот. Има много хора, които напълно отказват да пият обикновена вода в полза на кокосова вода. А това сериозно вреди на здравето им. Според диетолога повечето разновидности на тази напитка съдържат много захар, химически добавки и дори подобрители на вкуса.

"Спортни напитки - за съжаление, това също не е най-добрият заместител на водата. В крайна сметка дори в 100-грамова бутилка има толкова много калории. Освен това има и излишно съдържание на въглехидрати. Изглежда, че това не е съставът, който ще помогне за бързо постигане на стройна фигура и подобряване на здравето", допълва диетологът.

Още: Тези напитки чистят бъбреците от камъни и токсини по-добре от водата

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с щипка сол

Това е най-добрият плод за храносмилането

Люляк - лечебните свойства, за които не предполагате

Може ли да се ядат яйца с хляб на закуска

Зелен чай - помага ли за отслабване

Независимо от възрастта, това са най-добрите витамини за всяка жена

8 изпитани домашни средства при болки в коленете

Първият признак за рак на гърдата не винаги е бучка: Ето за какво трябва да следите

Следете за тези ранни признаци на заболяване на кръвта

Витамини за сърцето: 6 начина да си ги набавите чрез храната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com