Лекари съветват: Ако видите кръв от ухото при почистване, това може да се дължи на...

45196
Лекари съветват: Ако видите кръв от ухото при почистване, това може да се дължи на...
Снимка: iStock

За да има кръв е нужна травма. Но нараняването е различно. При изолирани наранявания няма опасност за живота. Те включват - охлузвания, ухапвания, чужди тела на външното ухо, порязвания, разкъсвания на тъпанчето. Те не се отнасят за съседни органи - тъкани на главата, лицето, черепната кухина и нейната основа.

Увреждането на външния слухов канал възниква при небрежно почистване на ухото, грубо отстраняване на сярна тапа или чуждо тяло. Те могат да доведат до външен отит. Ако не се лекува, възпалителният процес може да "премине" към тъпанчето, средното ухо и др. 

Защо ушите ни „горят“?

Механични наранявания

Това са:

Наранявания. Това може да е спукване на тъпанчето в резултат на проникване на остри предмети в ухото. Такава картина може да се наблюдава, когато хората се опитват да премахнат дискомфорта в ухото, например сърбеж, с помощта на игли за плетене, памучни тампони и др. Кървенето е придружено от черепно-мозъчни наранявания, независимо от естеството на увреждането.

Увреждане на костните стени на външния слухов канал. Такива наранявания са резултат от падане на долната челюст или възникват по време на удари в областта на брадичката (те се срещат сред спортисти, участващи в различни видове борба).

Защо имаме ушна кал?

Счупване на основата на черепа, при което тъпанчевата мембрана се разкъсва, кръвта и цереброспиналната течност изтичат от ухото, слухът и вестибуларната функция са нарушени.

Баротравма. Наранявания в резултат на внезапна промяна на налягането във вътрешното ухо, като гмуркане, летене със самолет и др.

Спукано тъпанче. Но това не може да се каже за тези хора, които имат спукано тъпанче. Това се случва след удар в ухото с длан (шамар), много дълбоко небрежно почистване на ухото, с внезапно намаляване или повишаване на налягането в ушния канал, нараняване на главата. В същото време загубата на слуха се добавя към кървене от ухото, появяват се замайване, ликворея, гадене и повръщане. В този случай трябва незабавно да се консултирате с лекар. Наистина, в същото време е необходимо да се идентифицира или изключи наличието на тежки, животозастрашаващи травматични наранявания както на вътрешното ухо, така и на други органи при пациента.

Заглъхване на ушите - как минава и кога е опасно

Ако се установят сериозни обстоятелства, пациентът трябва да бъде допълнително изследван - да се направи аудиограма, компютърна томография на темпоралните кости, ЯМР на мозъка, да се консултира с неврохирург, невролог, офталмолог и да продължи лечението в специализираното отделение.

Не е необходимо да започвате своя път на лечение с капки, които ще ви препоръчат в аптеката. Първоначално трябва да се свържете с УНГ, който ще ви насочи към необходимото допълнително изследване или просто ще ви успокои, ще ви препоръча необходимите капки и ще ви пожелае бързо възстановяване.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com