Лененото семе е истински еликсир, ето как да го използваме правилно

35281
Лененото семе е истински еликсир, ето как да го използваме правилно
Снимка: iStock/Guliver

Трябва ли да включите лененото семе в диетата си и колко е полезно? Как и колко да го използваме? Тези и още въпроси вълнуват много хора, които държат на здравето си.

В лененото семе много полезни неща. На първо място, то е източник на диетични фибри, които подобно на четка прочистват червата, стимулират перисталтиката и създават усещане за ситост. Лененото семе съдържа съединения с антиоксидантна активност, които предпазват женското тяло от новообразувания и спомагат за облекчаване на дискомфорта, свързан с менопаузата. Също така ленените семена могат да бъдат наречени естествени статини, тъй като спомагат за нормализиране на нивата на холестерола. Тези малки семена са едно от малкото растения, които са богати на омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за изграждането на клетъчните мембрани. Те намаляват вискозитета на кръвта, повишават еластичността на кръвоносните съдове, подобряват храносмилането и намаляват риска от развитие на диабет и затлъстяване, ако спазвате здравословна диета.

Как да използваме ленено семе и колко:

Не повече от 1-2 супени лъжици на ден, тоест 10-20 гр семена! Има определени ограничения за консумацията на ленено семе. Факт е, че то съдържат малки количества растителни цианидни съединения. Втората причина, поради която те трябва да се консумират умерено, е високото съдържание на фибри, което ще причини чревен дискомфорт и слабителни ефекти.

Ленено семе: 10 ползи за здравето

От векове ленените семена са ценени за своите здравословно-защитни свойства. През девети век Карл Велики заповядва на поданиците си да...

Лененото семе се използва при лечение на гастрит и язва. Той създава защитен слой върху вътрешната повърхност на стомаха, предпазва го от въздействието на храносмилателните сокове. За целта залейте ленено семе с вряща вода и запарете. Получава се плътен гел, приятен на вкус. Семената могат да се добавят към салати, зърнени храни и ферментирали млечни напитки.

Трябва да се помни, че семената губят някои полезни вещества след термична обработка, затова ги добавяйте в ястията след готвене.

Цялото ленено семе не се усвоява напълно в тялото ни. По-добре е да го смелите в кафемелачка и да го ползвате веднага след смилане. Това ще запази всички полезни и хранителни вещества.

Съхранявайте ленените семена цели в херметически затворен съд на тъмно място.

На кого може да навреди лененото семе:

Мъфини от ленено семе

Необходими продукти: 200 гр ленено семе 50 гр червени боровинки 60 гр протеин на прах (75%) 50 гр ядки (орехи, лешници) 50 гр стаф...

Лененото семе е противопоказано при деца под 3-годишна възраст. Трябва да се използва внимателно при наличие на камъни в жлъчния мехур. Жените, които имат миома на матката или поликистозни яйчници, не трябва да го използват заради фитоестрогените. По същата причина бременните жени и тези, които кърмят трябва да внимават с ленените семена.

Въпреки че лененото семе съдържа много полезни и ценни съставки, то не бива да се счита за суперхрана. Не е основният източник на омега-3 мастни киселини. Факт е, че само 10-20% от растителните Омега-3 се усвояват напълно от организма. Ето защо, ако вземете 1 супена лъжица семена, въпреки факта, че има голямо количество омега-3 мастни киселини - цели 2 гр, само 0,2-0,25 гр от тях ще бъдат напълно усвоени и превърнати в активни вещества.

За възрастните е оптимално да консумират общо 1 гр омега-3 мастни киселини на ден. И за да получите дневната си стойност от ленените семена, ще трябва да приемате повече от 4 супени лъжици семена дневно. Това може да навреди на вашето здраве.

Лененото семе може да се добавя към храната в препоръчителни дози, но това не изключва използването на по-ефективни животински източници на омега-3 мастни киселини.

Така че нека не забравяме: "Всичко е отрова и всичко е лекарство - и двете се определят от дозата."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com