Маларията може да се ликвидира до 2040 г., смятат Бил Гейтс и ООН

8406
Маларията може да се ликвидира до 2040 г., смятат Бил Гейтс и ООН
Снимка: Getty Images

Маларията може да бъде ликвидирана към 2040 година независимо от липсата на ефективна ваксина, от предишните неуспешни опити за нейното изкореняване и устойчивостта на болестта към лекарствени препарати, твърдят ООН и основателят на компанията Microsoft Билл Гейтс в доклад, цитиран от Associated Press.

Гейтс и специалният представител на генералния секретар на ООН по маларията Рей Чембърс заявили, че избавянето от паразитната болест може да спаси 11 милиона души и да донесе 2 трлн. долара икономическа полза. В документа основателят на Microsoft описва изкореняването на болестта като "единственото устойчиво решение".

Учените се доближават до ваксина срещу малария

Учени идентифицираха неизвестни досега антитела, които могат да допринесат за създаване на ваксини срещу паразита Plasmodium falciparum...

В доклада се говори за необходимостта от удвояване на сумата за борба с маларията към 2025 година и търсенето на нови пътища за контрол на комарите, които са преносители на заболяването.

Около 500 000 деца умират от малария всяка година, но все още не е ясно дали броят на случаите се увеличава или намалява в отделните, най-опасни за заразяване страни.

Независимо от нормативното одобрение на първата в света ваксина срещу малария тя помага само на една трета от децата. Освен това е била установена устойчивост на маларията към много лекарствени препарати.

Експертът от Университета Куин Мери в Лондон Софи Харман смята, че подобна амбициозност в глобалната система за здравеопазване пропуска решаващия елемент за постигане на резултати.

Маларията се завръща в България

Има предпоставки за завръщане на маларията в България, твърдят медици. Според Националния център по заразни и паразитни болести зарад...

"Големите и крещящи компании по борба със заболяванията пропускат реалната необходимост от финансиране на ежедневната система за здравеопазване", отбелязала тя.

Харман също така се съмнява, че срокът до 2040 година е реалистичен, като се отчитат предишните неизпълнени срокове по изкореняване на полиомиелита.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com