Може ли да препиете с... вода?

7826
Може ли да препиете с... вода?
Снимка: iStock

Водата е жизненоважна, а осигуряването на необходимите дневни количества е от ключово значение за здравето, красотата и еластичността на кожата. Диетолозите препоръчват да се пие колкото може повече вода. В повечето случаи проблем е приемът на твърде малко течности и дехидратацията. Реално обаче може и да препиете с… вода. Приемът и на твърде много вода е не по-малко опасен от дехидратацията и се нарича водна интоксикация. Това интересно и много рядко медицинско състояние има своето обяснение, с което ще ви запознаем. Информация за него е публикувана в американски журнал за бъбречни заболявания през предходната година.

Възможно ли е препиване с вода и какви са последствията?

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете вода с куркума?

Водата с куркума е средство, което може да помогне на тялото да се детоксикира. Ако усещате, че нездравословният начин на живот затрудн...

Изключително рядко явление е, тъй като трудно бихте могли да погълнете такива количества вода случайно. Но медицината е документирала редица случаи на препиване с вода. Следствие от него е т.нар. водна интоксикация, която е сериозна заплаха за здравето и живота. Документирани са и смъртни случаи като резултат от подобен прекомерен прием на вода.

Къде се крие опасността от прием на твърде много вода?

Големите количества вода водят до нарушаване на електролитния баланс и свързаните с това опасни последствия за здравето като хипонатремия. Водната интоксикация (известна още като водно отравяне, хиперхидратация) е потенциално фатално нарушение на мозъчните функции, което се получава, когато нормалният баланс на електролитите в организма е нарушен от прекомерен прием на вода.

Приемът на прекомерни количества вода е вреден и опасен и за здравето на бъбреците ви, както и пречи на нормалното им функциониране. Пиенето на твърде много вода кара бъбреците да работят по-усилено, за да отстранят излишното количество. Това води до хормонални проблеми, умора, натоварване на бъбреците и неправилното им функциониране.

Колко вода да пиете?

Защо хапчетата се пият само с вода

Никой не обича да приема лекарства, но понякога обстоятелствата го налагат. Ако изпаднете в такава ситуация, помнете, че медикаменти не...

Вероятно си задавате въпроса колко вода да пиете тогава, щом и дехидратацията и приемът на прекомерни количества вода са вредни за организма и опасни за здравето. Литър и половина – два на ден за дамите и 2.5-3 литра на ден за господата е чудесно количество като тук се включват и други напитки като фрешове и сокове, както и супите. Естествено това зависи от климата и активността, но все пак приемаме 3 литра за таван, над който пиенето на вода не е най-доброто, което може да направите за здравето си. От повишени количества се нуждаят бременните дами, както и кърмачките. Те могат да приемат и до 3 литра вода на ден.

Какво ще се случи, ако пиете повече от 3 литра вода на ден?

Ако бъбреците ви успяват да я обработят, ако е горещо и извършвате тежка физическа работа, няма да се случи нищо опасно. Ако обаче изпиете 4 литра вода за кратко време и бъбреците не съумяват да я преработят, това би застрашило вашето здраве. Изследване по темата потвърждава това и сочи хипонатремията като резултат от препиването с вода.

Стигаме до всеизвестния извод, че всичко прекалено е вредно. И пиенето на животворната течност не прави изключение. Осигурявайте си препоръчителните количества вода, но не прекалявайте с нея, както с всичко останало.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com