Мъжкото здраве – превенция, ранна диагностика, превенция

2090
Мъжкото здраве – превенция, ранна диагностика, превенция
Снимка: Кампанията „Прегледай се навреме“

Кампанията „Прегледай се навреме“ традиционно цели да повиши информираността на обществото по повод всички аспекти на простатния карцином като заплаха, която не бива да бъде подценявана. Тази година надсловът на кампанията „Прегледът отдавна не се прави през ауспуха“, поставя на изпитание едно от основните табута по темата, а именно мистерията около превенцията и така наречената ранна диагностика. Идеята е с хумор и добро настроение, без излишни предразсъдъци, да бъдат поставени на дневен ред сериозни теми.

Нека с усмивка и чаровен мустак да поговорим за здраве, за мъжко здраве.

Известно е, че по темата мъжко здраве стигмите са много и обхващат широко поле. Най-общо културата ни обуславя да приемаме мъжете за „силния“ пол, за по-издръжливи, стълбове и неразболяващи се герои на деня. В никакъв случай не искаме да спорим с традициите, но нека бъдем реалисти. Мъжете са несъмнено всичко изброено, особено за близките си, но преди всичко са хора. А на хората в наши дни, им се налага да полагат сериозни грижи за своето здраве, за да съумеят да го опазят непокътнато, възможно най-дълго, въпреки влиянието на всички застрашаващи го фактори. И тук не говорим за конвенционалните методи: стимулиране на имунна система, здравословно хранене, спорт и всичко друго полезно, а за това нашумяло напоследък, но доста неясно понятие - превенция. Понятие, което има силата да спасява животи и да променя статистиката в зародиш. Сред всички стигми, които правят тази мисъл да звучи еретично е несъмнено превенцията специфично на мъжкото здраве. За него битуват много легенди, но рядко се говори направо и негласно е прието, че по темата се мисли „когато ти дойде до главата“.  Всички знаем какво следва, когато стане сериозно или поне вярваме, че все някой ще ни обясни, когато това се случи, но имаме ли представа всъщност как да направим така, че да не стане сериозно?

За това нека говорим направо:

Когато става дума за мъжко здраве, обикновено имаме предвид опасността от рак на простатата (простатен карцином), а какво всъщност знаем за него?

Ракът на простатата (простатен карцином) е вторият най-често срещан рак при мъжете в света. За разлика от други злокачествени заболявания, през последните години има значим напредък в опциите за лечението му - хирургично лечение, лъчелечение и системна терапия. Това най-просто казано означава, че позволява, с ранна и навременна диагностика, да се достигне до излекуване на пациента.

Какви са рисковите фактори и кой всъщност е застрашен?

Точните причини за възникване на рак на простатата (простатен карцином) не са напълно изяснени, но има определени фактори, които повишават риска:

Възраст - след 40 годишна възраст рискът започва да расте с всяка декада и достига много високи показатели при 80-90 годишните.

Фамилна обремененост - мъжете със заболели роднини по първа линия имат 2-3 пъти по-висок риск от заболяване.

Най-важното, обаче е, че при всички мъже има риск от простатен карцином. Съществуват данни, които гласят, че един от всеки 9 мъже ще развие рак на простатата…

Има дълъг лист от симптоми, които биха подали сигнал за смущение в системата, но има и многобройни случаи, в които болестта настъпва безсимптомно и лишава пациента от време за реакция.

Тук своята роля играе ранната диагностика, която спомага за своевременното установяване на наличието на проблем, неговото диагностициране или отхвърляне и съответно навременното начало на неговото третиране. Говорим за времето, в което може спокойно и надеждно да бъде използван методът за изследване на ПСА - неинвазивен метод на изследване, който да определи необходимостта от предприемане на понататъшни инвазивни мерки.

ПСА е протеин, отделян изключително от простатната жлеза. Тестът за ПСА е широко използван за скрининг на простатен карцином, защото е неинвазивен, евтин и лесно осъществим, пращайки по дяволите поне няколко градски легенди по темата. ПСА скринингът може да открие простатния карцином в ранна фаза, когато той е все още лечим. Това е особено важно за мъжете под 65 год. За тях е от голяма полза, ако се установи повишен ПСА, тъй като това може да осигури достатъчно време за активно и адекватно лечение, което да промени изхода, а с това и общата картина, която към момента данните обрисуват.

От основно значение остава личната ни способност да приемем, че съществуват множество заблуди по теми, които касаят здравето ни и да поемем отговорността да не им позволяваме да ни струват скъпо. Темата за мъжкото здраве касае всички полове, защото, както споменахме мустакатите, или пък не, герои на деня, може да сме ние, а може и да са нашите близки и обичани мъже. За това кампанията Прегледай се навреме ни напомня, че всеки може да поеме нещата в свои ръце като стане част от борбата за разбиване на табутата по темата, възползва се от тази информация или я сподели със свой близък. Това всъщност може да спаси нечий живот или вашия собствен.

Прегледайте се навреме!

Подробна информация по темата можете да откриете тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com