Най-добрата храна след тренировка

9087
Най-добрата храна след тренировка
Снимка: shixugang / Pixabay

Ако сте активни спортисти или пък не чак толкова, то със сигурност знаете, че храната е основна част за добра и ефективна тренировка.  Както преди, така и след това трябва да се храните правилно, за да постигнете резултати. Ето и какво е добре да спазвате в режима си след тренировка.

Мюсли и кисело мляко

Храни богати на въглехидрати като киселото мляко е добре да включите в менюто си след тренировка. Протеините от млякото ще възстановят мускулите ви, а пък въглехидратите ще ви дадат енергия.

Млечен шейк

Киселото мляко е чудесна напитка, която помага за възстановяване на болките в мускулите по време на тренировката. Смесете го с няколко овощни плодове. Така ще получите страхотна напитка, която ще ви засити и зареди с енергия. 

Зеленчуци на пара и тофу сирене

Вече казахме, че протеините са изключително важни след тренировка. С тяхна помощ тялото ви се възстановява и можете да се възползвате от всички предимства на тренировката. Ето защо, сиренето тофу е идеалният вариант за това, а пък зеленчуците са чудесен източник на полезни въглехидрати. 

Диетични храни, от които НЯМА да отслабнете

Лятото отмина, времето захладня и все по-често посягаме към изкушаващите храни, които да ни накарат да се почувстваме по-добре. Ако пък...

Сушени плодове

Чувствайте се свободни да хапвате ядки и сушени плодове. Орехите са богати на протеини и въглехидрати. Те ще ви помогнат да се възстановите след усилени тренировки. 

Хумус

Той е направен от нахут. Богат е на протеини и въглехидрати. Подходящ е за хора, които имат нарушена обмяна на веществата. Въглехидратите са бавни и със сигурност ще ви помогнат да се възстановите след тренировката.

Пиле или риба тон в сандвич

Ако искате храна, която да ви засити след тренировка и да ви даде енергия – това е вашата. Хранителните стойности на пилето или рибата са чудесни за възстановяване. Освен това са достъпни и можете да си купите от всяко едно заведение във фитнеса, ако има такова. 

На последно място, но не и по важност поставяме и въпросът за приема на течности. Балансът по време на тренировката може да се регулира, като пиете по 300 мл на всеки 15-20 минути. Все пак, докато тренирате, вие изразходвате не само енергия, но и голямо количество течности. Можете също така да включите и плодовите сокове, които са богат източник на минерали.

Хубаво е са се възстановите до 15 минути след тренировка. Например, можете да хапнете чаша мюсли, овесени ядки, зърнени храни с банана и мляко и други. Ако си броите калориите, то яжте закуска с около 300, преди да започнете да тренирате.

С правилното хранене ще постигнете резултатите, които искате и те ще бъдат трайни, а не само временно явление. Така че, включете полезни храни и след тренировката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com