Най-опасните дейности при коронавирус

7942
Най-опасните дейности при коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Голяма част от света започна да се връща към по-нормален начин на живот след блокирането заради коронавируса, приключващо през юни. Но какви дейности всъщност са безопасни? Яснота по този въпрос дава „Сабах“.

Изданието цитира петима епидемиолози и експерти в областта на общественото здравеопазване, които оцениха най-честите ежедневни дейности по скалата от 1 до 5, като с 1 е оценена нискорисковата дейност, а с 5 - високорисковата. Учените са съгласни, че могат да се вземат предпазни мерки, за да се направят всички тези дейности по-безопасни, допълва БГНЕС.

"Дейностите с по-висок риск са тези, които са на закрито, с лоша вентилация и много хора за дълги периоди от време", казва Райън Малош, изследовател от Мичиганския университет. „Дейностите с по-малък риск са на открито, с достатъчно пространство за социална дистанция, малко хора извън вашето домакинство и за по-кратки периоди от време.“

Посещение при лекаря

Нисък риск (средно: 2.1)

Джаред Бейтън от университета във Вашингтон: „Хората отлагат както рутинните, така и спешните здравни грижи. Но лекарският кабинет в момента е едно от най-сигурните места, на които хората могат да отидат, защото протоколите за проверка на персонала, чакалните и влизането в тях са навсякъде изключително строги."

Пикник на открито

Нисък риск (средно: 2.3)

Мерибет Секстън, университета Емори: „Хората трябва да носят маски, когато не ядат, да носят дезинфектант за ръце и да го използват преди хранене, да спазват социална дистанция (2 метра), когато е възможно, и да не споделят храна или напитки . Всичко, включващо по-близък контакт или споделена храна, особено всичко на шведска маса, би повишило риска."

На пазар

Нисък до умерен риск (средно 2.5)

Бейтън: "Трябва да носите маска и обслужващия персонал също."

Връщане на работа в офиса

Умерен риск (средно: 2.6)

Барун Матема, Колумбийски университет: "Компаниите могат да въведат алтернативни дни на работа за служителите си премахване на плътността на офисните помещения. Те биха могли да насърчат хората да си направят тестове за антитела."

Посещение на възрастен роднина

Умерен риск (средно: 3.2)

Кметът на Лондон си намали с 10% заплатата заради кризата

Кметът на Лондон обяви, че ще взима с 10% по-ниска заплата поради бюджетната криза, причинена от избухването на коронавируса и призова...

Ричард Джаксън, Калифорнийския университет, Лос Анджелис: "Рискът е повече за възрастния човек, особено ако не сте се дистанцирали, а по-възрастните - да. И има психологически ползи в тази ситуация за млади и стари хора ако и двете страни са добре. Носете маски, мийте ръцете си и спазвайте дистанция."

Бейтън: "Ако не сте били в контакт с никой друг и сте се изследвали за симптоми, посещението на по-възрастни роднини може да бъде наистина полезно."

Посещение при фризьор

Умерен риск (средно: 3.4)

Джаксън: "Ако фризьорът е добре, без симптоми и носи маска, и вие също, бих го определил като нисък риск... Ако той киха и кашля, просто стойте настрана."

В жегата и водоемите са безопасни за COVID-19

Вероятността от заразяване на коронавирус в горещо време в открит водоем или езеро е минимална. Това съобщиха от Централния изследовате...

Посещение на ресторант

Умерен риск (средно: 3.4)

Секстън: "Храненето навън е по-малко рисковано от храненето на закрито поради по-добрия въздушен поток. Диапазоните на риска от хранене на открито или на закрито зависят от това с кого сте (напр. семейството, с което сте ежедневно, спрямо външни контакти), колко близо сте един до друг на масата и колко други хора присъстват в ресторанта и дали сервитьорите и кухненския персонал са с маски“.

Изпращане на вашето дете на летен лагер

Висок риск (средно 3,9)

Компютрите и телефоните са опасни за мозъка

Прекомерното използване на смартфони и компютри може да доведе до претоварване на мозъка. Това, от своя страна, създава риск от развити...

Джаксън: "Походите, спортовете, груповото хранене, лагерните огньове, бунгалата, занаятите и пеенето са важни за лагерния опит, но и са ефективни начини за разпространение на вируса. От съществено значение е организаторите на лагера да извършват превенция и наблюдение много сериозно."

Ползване на обществен транспорт

Висок риск (средно: 4.1)

Джаксън: "Обикновено това е нещо, което хората са длъжни да правят, ако са обикновени работници и трябва сами да изкарват прехраната си, особено в градските райони. Носете ръкавици, маска и мийте ръцете си. Избягвайте пренаселените мотриси на метрото. Автобусите трябва да бъдат с отворени прозорци, ако е възможно.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 17 юни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com