Най-полезните масла за гладка и млада кожа

5938
Най-полезните масла за гладка и млада кожа
Снимка: iStock/Guliver

Маслата, добивани чрез студено пресоване от семена, ядки и плодове на растения, са източник на полезни за кожата съставки, луксозна грижа без съдържание на химия. Действието им е насочено към подхранване, премахване на фините линии и бръчки, хидратиране, озаряване, изглаждане на кожата според индивидуалния избор на масло, който трябва да е съобразен с индивидуалните нужди на кожата ви, нейния тип и необходимата за нея грижа.

Кои са най-полезните масла за гладка и млада кожа?

Маслата, които са най-близки до човешката кожа, попиват бързо, не оставят неприятен слой и са подходяща грижа за всеки тип кожа. Сред тях са бадемовото масло, което изглажда и витализира сухата и опъната кожа, кайсиевото, което подпомага обновяването, заглажда фините линии и е подходяща антиейдж грижа, прасковеното, което ви дарява с мека и гладка като кадифе кожа и е подходящ помощник в борбата против бръчки. Близки до кожата ви са и маслото от авокадо, известно със своите подхранващи свойства и като отличен помощник в синтеза на така ценния за запазване на младостта колаген, както и маслото от гроздови семки, което смело може да употребявате дори ако кожата ви е мазна и склонна към акне. То не само регулира омазняването, но е и мощен хидратант, задържащ влагата.

Как да изберете масло за млада и гладка кожа според нейния тип?

Съществуват 3 основни типа кожа – мазна, суха и смесена, като за всеки има подходящо масло за нежна и естествена грижа.

Дамите със суха кожа могат да я поглезят с кокосово масло, еликсир от шипки, масло от авокадо или шеа.

Дамите с мазна кожа могат да разчитат на маслото от гроздови семена, портокал, грейпфрут, лайка, лавандула, лимон, чаено дърво. Последните две са силен съюзник в борбата с акнето и притежават отлично почистващо и заздравяващо действие, оставяйки кожата прочистена, свежа и матирана.  

Комбинираната кожа се чувства обгрижена и възстановена с масло от розмарин, пачули, сандалово дърво, иланг иланг. Те са чудесни и за зряла кожа, при която образуването на колаген е намалено, а фините линии и бръчките – издайници на годините – са се настанили трайно върху нея.

Зрялата кожа се подмладява и под действието на няколко други масла:

- Масло от здравец – подобрява еластичността и предпазва от преждевременно стареене благодарение на своите антиоксиданти свойства. Намалява тъмните петна, причинени от възрастта, и изглажда бръчките. Насърчава обновяването, образуването на колаген и е средство за лечение на редица кожни заболявания.

- Масло от смирна – царицата сред маслата за антиейдж грижа, това масло се бори със свободните радикали, предпазва от вредните слънчеви лъчи и премахва фини линии, бръчки и петна, причинени от възрастта.

- Масло от нероли – то е сред тайните на Аюрведа. Действието му е луксозно, почти магично. Съдържа цитрал, който активира регенерирането на клетките и изтрива като гума неравния тен, бръчките и петната, както и години от възрастта ви.

Ако овладеете тайните на маслата, ще се радвате на великолепна, кадифена кожа. Каквото и масло да изберете, не пропускайте да се запознаете с качествата му и начина на употреба. Маслото е „жив“ продукт, който често проявява капризи относно начина на съхранение, но веднъж овладели ги, ще имате верен съюзник в борбата с годините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване с банани - ето как е правилно да се прави банановата диета

Лекар: При тези заболявания НЕ трябва да се пости

Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...