Най-странните симптоми на болно сърце и инфаркт, които не сте чували

30423
Най-странните симптоми на болно сърце и инфаркт, които не сте чували
Снимка: iStock/Guliver

Инфарктът е спешно състояние, което изисква незабавна медицинска намеса с цел съхраняване на здравето и живота на пострадалия. При инфаркт, както и при другите съдови инциденти като инсулта, колкото по-бързо реагирате и потърсите лекарска помощ, толкова по-големи са шансовете ви за оцеляване. Това прави разпознаването на симптомите от ключово значение. Вероятно считате, че е свързан с болка в сърцето и че тя може да ви послужи за ориентир? Грешите. Сред честите симптоми на сърдечно заболяване и инфаркт са такива, които не бихте свързали със сърцето. Това би забавило търсенето на лекарска помощ и би затруднило успешното ви лечение. Запознайте се с най-странните симптоми на инфаркта. Знанието може да спаси живота ви.

1. Болка в лявата ръка

Внимавайте! Това може да са първите симптоми на инфаркт

Първите признаци на инфаркт се появяват около час преди самия пристъп. Ако добре познаваме тези имптоми, има голяма вероятност да бъде ...

Тя може да започва от сърдечната област, но може да бъде и съсредоточена изцяло в ръката или там да е най-силна. Болката в ръката може да обърка пациента, че не става въпрос за нещо сериозно и той да се забави с търсенето на лекарска помощ.

2. Обилно внезапно потене

Естествено е да се потите, ако е горещо или ако има друга причина – инфекция, вирус, стрес, менопауза. Ако обаче причина липсва, а се обливате в пот неочаквано, това може да е знак за сърдечен удар. Необходима е лекарска намеса за уточняване на състоянието.

3. Болка в челюстта

При такава болка вероятно ще помислите, че имате проблем от орален произход и едва ли ще я свържете със сърцето. Болката в челюстта обаче може да сочи приближаващ инфаркт особено ако идва от гръдния кош и се разпространява през гърлото към челюстта. Не губете време и потърсете помощ.

Този симптом с кожата издава риск от инфаркт

Според данни на Световната здравна организация броят на хората с проблеми със сърцето или кръвоносните съдове нараства всяка година в с...

4. Замаяност, слабост

Тези симптоми естествено може да са свързани с ниско кръвно налягане, ниски нива на кръвната захар, диета, рязко изправяне и много други състояния и причини. Ако обаче към тях се причислят и болка, стягане, дискомфорт в сърдечната област или някои от горните симптоми – проверете дали не се касае за сърдечен проблем.

5. Гадене и киселини

Пациентите ги свързват със стомашен проблем, който не е спешен и това забавя търсенето на помощ и лечението. Съвсем не рядко инфарктът се проявява именно с подобни симптоми, както и с повръщане. Ако не може да си обясните причината за проблемите и симптомите ви, не се успокоявайте, че най-вероятно сте яли некачествена храна, не си поставяйте сами диагноза, а потърсете лекар. Винаги е по-добре да направите един излишен преглед, отколкото един закъснял.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com