Научиха имунитета да побеждава рака

2362
Научиха имунитета да побеждава рака

Изследователи под ръководството на проф. Стефан Газер от Националния университет на Сингапур са изяснили по какъв начин имунната система успява да разпознава раковите клетки и защо често защитните системи на организма се оказват неспособни да унищожат тумора.

Изследването е публикувано в сп. Immunity, съобщава EurekAlert!

Разкриха тайната на неуправляемото делене на раковите клетки

Група биолози от Института "Гулбенкян" в Португалия са успели да разберат как майчината клетка при делене разпределя сред дъщерните кле...

Учените са изяснили, че ключов компонент, който подсигурява отговора на имунната система, е ензимът MUS81. Този белтък, който се отнася към ендонуклеазите, осигурява разрязването на ДНК в ядрото на клетката.

В раковите клетки фрагментите ДНК не се разпадат на отделни нуклеотиди, а се транспортират в цитоплазмата. Намирайки се на неправилно място на клетката, фрагментите ДНК включват имунна реакция.

Разрязаната ДНК провокира отделянето на интерферон, който активира клетките на имунната система – макрофагите и Т-клетките, които нападат раковите клетки и ги унищожават. Учените са успели да блокират гена, отговорен за синтеза на MUS81, в резултат на което ДНК не се разрязвала и не активирала реакцията на имунитета.

Това доказало, че ендонуклеазата играе важна роля в борбата на организма срещу злокачествените тумори.

Революционен препарат срещу рак създадоха в Русия

Руски препарат срещу рак е преминал успешно изпитания на животни, включително маймуни, от 2015 до началото на 2016 година. На този ета...

Изследователите са изяснили също така, че MUS81 се синтезира в клетките на различни тумори, включително рак на простатата, рак на млечната жлеза, колоректален рак, рак на матката, левкемия и меланома.

Освен това се оказало, че някои видове химиотерапия допринасят за активирането на гените, отговорни за формирането на MUS81, което може да предизвика по-мощен имунен отговор. Според учените използването на тези методи в съчетание с имунотерапия може да позволи по-ефективно да се лекува рак.

Една от важните функции на MUS81 също така се заключава в осигуряване на процеса на обмен на ДНК участъци между двойни хромозоми при мейоза.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com