НЕ изхвърляйте саламурата от кисели краставички - ето какво откриха учени

4153
НЕ изхвърляйте саламурата от кисели краставички - ето какво откриха учени
Снимка: iStock

Сокът от кисели краставички е пълен с електролити като натрий и калий, а електролитите могат да помогнат за намаляване на риска от мускулни крампи, според проучване, публикувано в Journal of the International Society of Sports Nutrition през 2021 г. Проучването показа, че пиенето на напитки, пълни с електролити, е по-ефективен метод за предотвратяване на мускулни крампи, отколкото пиенето на вода.

Ползи от саламурата от кисели краставички

Тази течност може да помогне за намаляване на риска от крампи, когато я пиете преди тренировка, поради високото съдържание на електролити в нея. Освен това има нещо, което трябва да имате предвид, преди да отпиете първата глътка от нея.

Порция от 100 милилитра от тази течност съдържа 343 милиграма натрий, което е почти 15% от препоръчителния ви дневен прием на натрий според указанията на Администрацията по храните и лекарствата. Така че, ако искате да я добавите към вашата фитнес рутина, опитайте се да внимавате за приема на натрий през целия ден. Ако консумирате твърде много сол, тялото ви може да изпита негативни симптоми като подуване на корема, подпухналост и главоболие.

Колко оцет се слага в киселите краставички?

Като цяло, коментираната течност всъщност може да намали риска от мускулни крампи, ако имате нужда от бързо действащо лекарство. Но ако вече консумирате твърде много сол в диетата си - което е обичайно за съвременния човек, може да опитате да се съсредоточите върху други електролити, като ядете храни с високо съдържание на калий. Те включват банани, авокадо. Може да ги заместите с кисело мляко, за да предотвратите спазми.

В малки количества киселите краставички активират метаболитните процеси в организма и улесняват храносмилането. Една от причините те да са толкова популярни и задължителна част от празничата трапеза е, че улесняват смилането на мазни и пържени храни. Активирането на дейността на ензимите в стомаха и червата е възможно благодарение на пикантни и солени храни.

Като цяло туршиите са пълни с витамини и минерали, които обогатяват основната ни диета. Полезни са не само зеленчуците и плодовете, приготвени по този начин, но и саламурата. Често се образува от сока на тези продукти и по-голямата част от солта отива в пулпата. Саламура се използва като лек за махмурлук, добавя се към супи и салати вместо сол и дори просто се пие преди хранене за повишаване на апетита.

Още: Лекар разкри истината за киселите краставички

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да замести назначеното лечение, както и да се използва за самодиагностика и самолечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com