Неочаквани промени в тялото след раждането

1129
Неочаквани промени в тялото след раждането
Снимка: iStock/Guliver

Бременността е специален момент от живота на всяка жена. По време на трепетното очакване на малкото вързопче, докато коремчето расте, тялото се променя. И това е разбираемо и очаквано. По-любопитен е фактът, че то се променя и след раждането на бебето и някои от тези изменения са напълно неочаквани.

1. Промени в косата след раждането.

Много млади майки се оплакват от косопад и това е в реда на нещата. Някои обаче забелязват, че структурата на косъма им е променена след появата на детето. Промените са различни – косата е станала по-мазна или по-суха, правата – чуплива, а къдравата коса може да се е изправила. Не е изключена и промяната  цвета на косата. Съвсем не е задължително измененията да са отрицателни, напротив, някои дами най-накрая се сдобиват с мечтаната коса.

2. Промяна в гласа след раждането.

Гласът на младата майка е по-нисък от обичайното, което се дължи на хормоналните изменения и на пониженото ниво на половите хормони. Промяната не е трайна. Обикновено дамите възстановяват предишния си глас около година след появата на бебето.

Бременността може да трае повече от година - факти, които ще ви шокират

Бременността е един от най-специалните периоди в живота на всяка една жена. През тези девет месеца в нея расте живот, съзнанието и мисл...

3. Поумняване.

Тази промяна е добре дошла. И съвсем не е шега. Мозъкът на младите майки се променя, за да отговори на новите потребности в ежедневието и на тези на бебето. Младите майки са по-ефективни в процеса на взимане на решения, имат по-бързи реакции, мислят по-бързо и са по-устойчиви на стрес.

4. Тялото се подмладява.

Множество изследвания сочат, че дамите, родили дете в късна зряла възраст, изглеждат и се чувстват по-млади от връстниците си и живеят по-дълго. Раждането води до обновяване на тялото, за което помагат ембрионалните клетки. Доказано е, че те могат да облекчават и дори излекуват редица заболявания.

5. След раждане намалява рискът от рак на яйчниците.

Защо тренировките са полезни за бременните

Медиците препоръчват започване на физическа активност в края на първия и началото на втория триместър. Съвсем първите седмици тялото им...

Промените, настъпили в тялото по време на бременността и раждането, водят до намален риск от развитие на рак на яйчниците. Кърменето пък предпазва дамите от рак на гърдата.

6. Пораснали ходила.

Ако по време на бременността отеклите крака, принуждаващи дамите да купуват по-голям номер обувки, са нещо нормално, но ще се изненадате, че след раждането също имате по-големи стъпала и също се нуждаете от по-големи обувки. Тук вече не говорим за оток, а за трайно нарастване на крака, свързано с отпускане на сухожилията.

7. Промяна във вкуса

Много млади майки откриват, че имат различни вкусови предпочитания от тези преди бременността. Някои заклети фенки на шоколада се отказват от него в полза на зеленчуците, други развиват алергия и непоносимост към храни, които са им били любими преди раждането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com